Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidem po tornádu pomáhají i Liberečáci. Kamion naplnili věcmi za šest hodin

Neskutečná vlna solidarity a podpory míří na Moravu ze všech koutů České republiky. Lidé pomáhají finančně, materiálně i vlastními silami. Z Liberce o víkendu zamířil do Břeclavi dokonce kamion.

Nenadálé a krizové situace spojují lidi dohromady. To dokazují i poslední dny, kdy se do pomoci lidem na jižní Moravě zapojily tisíce Čechů. V Liberci se spojila mentorka a terapeutka Mia Šťastná s řidičem kamionu Mirkem Brožem. Společně zorganizovali sbírku potřebného materiálu a naplněný kamion odvezli do Břeclavi. „Do mé profese terapeuta spadá i krizová intervence a podpora v obdobných situacích,“ popisuje Mia Šťastná.

Neváhala tak okamžitě zareagovat na poptávku dobrovolných organizátorů pomoci v Břeclavi. „Domluvili jsme se na tom, že přijedu pomoci až v pondělí, ale nejprve jsem potřebovala zjistit, jaká je situace na místě a s čím mohu aktuálně pomoci. Přišlo mi zcela jasné, že nepojedu sama s prázdným autem,“ vypráví Šťastná.

Za šest hodin byl kamion plný. Někteří lidé doplňovali zásoby opakovaně

Tou dobou právě na sociálních sítích Mirek Brož nabízel jako pomoc svůj kamion. Společně se během pátečního večera domluvili, informaci o sbírce nasdíleli na sociálních a v sobotu ráno už stál připravený kamion na parkovišti. „Vše nabralo rychlé obrátky. V sobotu se podařilo naplnit celý kamion za šest hodin,“ říká terapeutka.

Po celou dobu komunikovali s břeclavským týmem, který hlásil, co zdejší lidé potřebují. Někteří lidé, kteří dovezli nejrůznější nářadí a potřeby se u kamionu otočili i několikrát. Kamion se tak rychle naplnil kyblíky, nářadím, pracovními pomůckami, kolečky, hygienickými potřebami, lůžkovinami, spacáky, obvazovým materiálem, ručníky, oblečením, trvanlivými potravinami, hračkami a mikrovlnkami do zřízené školky, dětskými postýlkami, kočárky i krmivem pro zvířata.

Kamion odjel do Břeclavi, protože do nejzasaženějších míst by se vůbec nedostal. Místní dobrovolníci se ale postarali o následnou distribuci věcí do míst, kde jsou nejvíce potřeba. Další sbírku Šťasná zatím neplánuje, ale do oblasti se sama tento týden chystá na delší čas.

Lidé, kteří sami o něco přišli, se semkli a pomáhají

V Břeclavi potkala Mia s Mirkem zejména lidi, které sice tornádo zasáhlo, ale o něco méně. „Přišli třeba o vůz a mají zdemolované zahrady, ale přesto se semkli a pomáhají těm, co nemají vůbec nic. Pracují od rána do večera a přes velkou únavu jsou velmi odhodlaní nepolevit. Solidarita lidí, kteří přivezli materiál a pomoc je úžasná a dojemná. Zažíváte chvíle, kdy víte, že si lidé nezištně pomáhají a myslí na druhé. V tomto je svět ještě v pořádku,“ dodává Šťastná.

Není to jediný kamion vypravený z Liberckého kraje na pomoc Moravě. Včera byl vypraven také první kamion z Frýdlantska.

Podle aktuálních informací od HZS LK je z logistických důvodů dočasně zastaven příjem materiální humanitární pomoci.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magd Vašáryj

Štítky Liberec, pomoc, Morava, charita, Břeclav, materiál, Česko, Jihomoravský kraj, nářadí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem po tornádu pomáhají i Liberečáci. Kamion naplnili věcmi za šest hodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.