Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mimoň obnoví zámeckou tůň, v Semilech vznikne retenční nádrž a v Dubnici mokřadní areál

V letošním roce rozdělí Liberecký kraj celkem 17 milionů korun mezi školy, obce, neziskovky a další žadatele z programu na ochranu přírody, ekovýchovu a prevenci vzniku odpadů. Dalších více než 12 milionů půjde na opatření na zadržování vody v krajině.

V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí kraje Jan Mikulička. „I přes nepříznivé období koronavirové krize byl letos v tomto dotačním fondu rekordní objem finančních prostředků," uvedl Mikulička.

Mimoň na Českolipsku získá dotaci na obnovu zámecké tůně, Semily na retenční nádrž pro zachycení dešťové vody ze silnice a Dubnice na Českolipsku na vytvoření mokřadního areálu se soustavou tůní, dřevěných povalových chodníčků a osvětových tabulí. „Podporu získají nejen obce a místní environmentální organizace, ale i zemědělci, které je nejčastěji využijí na vytváření tůní, zakládání mezí, výsadbu remízků a další protierozní opatření. Mezi podpořenými jsou ale i projekty na zadržování vody v lesích,“ uvedl krajský radní pro životní prostředí Václav Židek.

Kraj podpoří také projekty k ochraně ohrožených druhů živočichů a rostlin, péči o cenné přírodní biotopy, opravy božích muk, křížků a dalších drobných památek v krajině. „Podpořen byl například projekt Ptačího parku Mnišské louky, kosení řady orchidejových luk či ošetření památných stromů," uvedl mluvčí kraje.

Z programu kraj podpořil i projekty spojené s odpady, jejich sběrem či opětovným použitím. „Z dotačního fondu dá na tyto projekty více než 1,1 milionu korun. V Kravařích a v Chrastavě proto mohou vzniknout nová RE-USE centra, v Liberci budou rozšířeny bezobalové prodejny. Podpořen je i provoz veřejné šicí dílny a v Jablonci vyzkouší provoz komunitního kompostéru," dodal Mikulička. Školy a další organizace získaly dotace na terénní ekovýchovné programy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky správa, ekologie, voda, Liberecký, Mimoň, Semily, Dubnica, projekt, Liberecký kraj, koronavirová krize, okres Česká Lípa, Dubnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mimoň obnoví zámeckou tůň, v Semilech vznikne retenční nádrž a v Dubnici mokřadní areál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.