Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Obyvatelé obcí kolem Turówa vyzývají Evropskou komisi k jednání

Obyvatelé českých obcí postižených pokračující těžbou v polském hnědouhelném dolu Turów žádají Evropskou komisi o aktivní účast na vyjednávání české strany s Polskem.

Sousedský spolek Uhelná odeslal dopis s touto žádostí evropskému komisaři Virginijusi Sinkevičiusovi. V tiskové zprávě o tom za spolek informoval Milan Starec. Česká republika a Polsko už druhý týden jednají o mezivládní dohodě, která by měla minimalizovat dopady těžby na české území a zajistit kompenzace případných škod.

Polský důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů.

Uhelná a sousední Václavice jsou na české straně dolu nejblíž. Už teď mají tamní obyvatelé problémy s mizející vodou a nechtějí se za pár let dívat přímo do těžební jámy. Obávají se i zvýšení prašnosti a hluku. Evropský soud v květnu předběžným opatřením nařídil těžbu zastavit, Poláci to odmítli a těží dál.

Obyvatelé chtějí ochranu životního prostředí a zdraví

„Žádáme také, aby komisař při vyjednávání garantoval, že výsledná dohoda bude skutečně řešit porušení evropského práva a účinně chránit české území před dalšími škodami na životním prostředí a lidském zdraví. Před těmito dopady nás totiž nyní chrání rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie," doplnil Starec.

Dopis je reakcí na prohlášení polského ministra životního prostředí Michala Kurtyky, který na tiskové konferenci české vlády 17. června prohlásil, že k uzavření dohody má dojít bez zapojení evropských institucí. Podle spolku jsou to ale právě evropské instituce, které donutily Polsko usednout k jednacímu stolu a které vynucují dodržení evropského práva.

Lidé ze spolku jsou navíc znepokojení dosavadní netransparentností a rychlostí vyjednávání. „Jedná se o dalším osudu nás a našich rodin, ale jedná se o něm bez nás. Nemáme dokonce ani žádné informace o tom, na co se můžeme připravit. Žijeme v permanentní nejistotě z budoucnosti, navíc v situaci, kdy se rypadla neustále přibližují k českým hranicím navzdory tomu, že Polsko mělo těžbu přerušit. Potřebujeme, aby Evropská komise garantovala, že dohoda mezi Českou republikou a Polskem zabrání dalšímu porušování evropského práva a škodám na životním prostředí," doplnil za spolek Michael Martin z Václavic.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Polsko, EU, ekologie, uhlí, diplomacie, Turów, Liberecký, Evropská komise, těžba, Důl Turów, Česko, právo Evropské unie, Václavice, Michael Martin, Soudní dvůr Evropské unie, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé obcí kolem Turówa vyzývají Evropskou komisi k jednání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.