Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kraj rozdá na obnovu památek čtrnáct milionů korun

PR článek

Přes deset milionů korun z dotačního fondu a další více než čtyři miliony v individuálních dotacích poskytne Liberecký kraj na obnovu vybraných památek. Peníze půjdou například na opravu fasády historického domu v Novém Boru, obnovu areálu poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici nebo opravu střechy na kostele v Raspenavě.

O dotaci z programu Záchrana a obnova památek žádalo 103 subjektů, k dispozici bylo 10.245.000 korun. „Podle stanovených kritérií programu získalo nejvyšší bodové ohodnocení 52 žádostí. Sedmačtyřicet jich obdrží podporu v plné výši, u pěti byla výše dotace snížena kvůli vyčerpání peněz z programu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. Z téhož důvodu nemohlo být podpořeno ještě dalších čtrnáct projektů, které taktéž splnily podmínky programu. „Navrhujeme je zařadit do zásobníku a podpořit v případě, že se částka v programu Záchrana a obnova památek navýší nebo některý z příjemců, jimž byla dotace přiznána, peníze nakonec odmítne,“ vysvětlila Vinklátová.

Kraj uspokojí také individuální žádosti; čtyři projekty podpoří ze svého rozpočtu částkou 2.500.000 korun. Sedm set tisíc korun půjde na obnovu areálu poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici, která přijde celkem na 12,7 milionu. „Kostel v Horní Polici s ambitem, farou a zvonicí je významnou, památkově chráněnou dominantou krajiny. Liberecký kraj obnovu tohoto místa systematicky podporuje, v roce 2019 věnoval milion korun a vloni milion a půl,“ doplnil hejtman Martin Půta.

Další 650 tisíc korun jde na opravu střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie v Raspenavě, jejíž rozpočet činí 1,3 milionu. „S Libereckým krajem spolupracujeme dlouhodobě a je to spolupráce velmi dobrá. Není to první podřený projekt obnovy památky. Jsme za tuto podporu velmi rádi, protože například od ministerstva bychom se jí nedočkali,“ říká farář Pavel Andrš. Renovace střešní krytiny kostela v Raspenavě je rozložena na dobu tří let, letos se uskuteční první část oprav. Hotovo má být na konci července.

Z programu záchrany například míří 300 tisíc na restaurování vitráží ve vzorkovně malírny okenních skel v Okrouhlé na Českolipsku, opravené nádvoří a nová okna za tutéž částku získá zámek ve Stvolínkách, čtvrtmilion se využije na záchranu vzácných varhan v Bozkově u Semil, díky třísettisícové dotaci získá novou střechu barokní Azyl v Hrádku nad Nisou a 258 tisíc korun pomůže ke zkrášlení sokolovny v Jablonci nad Nisou. Opravou krovu a stropu projde díky krajské dotaci též kostel Mistra Jana Husa v České Lípě. Rozpočet je 2,5 milionu, dotace z kraje činí 650 tisíc. Výměna střešní krytiny čeká i kostel svatého Petra a Pavla v Semilech. Náklady by měly být 1,2 milionu, dotace 500 tisíc korun. 

Dotace na další tři obnovy, rekonstrukci brusírny skla v harrachovské sklárně Novosad a syn – 1. etapu, další etapu rekonstrukce zámku Vartemberk ve Stráži pod Ralskem a na poslední část obnovy Kaple sv. Jana Nepomuckého budou zastupitelstvu kraje předloženy k odsouhlasení za měsíc.

V posledních čtyřech letech podpořil Liberecký kraj individuálními dotacemi ve výši 19,3 milionu opravy a rekonstrukce 26 památek. Od roku 2018 až do letoška přispěl kraj 258 žadatelům o dotaci a prostřednictvím programu Záchrana a obnova památek celkem rozdělil 51,5 milionu korun.

Ohodnoť článek

Štítky památky, Liberecký kraj, Horní Police, Raspenava, dotace, oprava, kostel, Nový Bor, Květa Vinklátová, Jan Hus, Jan Nepomucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj rozdá na obnovu památek čtrnáct milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.