Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Náklady na opravu bazénu bobtnají. Krásné obrázky, sliby a v rozpočtu nula, kritizuje opozice

Je to pár dní, co město oznámilo, že rekonstrukce bazénu vyjde bez daně na 820 milionů korun. To nadzvedlo libereckou opozici, která radnici za pomalý postup při rekonstrukci kritizuje. Podle města ale navýšení rozpočtu ovlivnila situace na trhu, kdy stavební materiál prudce zdražil.

„Vzhledem k situaci na trhu jsme náklady na chystanou přestavbu bazénu nechali orientačně přepočítat. Zatímco ještě před dvěma měsíci jsme počítali s částkou přibližně 700 milionů bez DPH, nyní se blížíme k sumě kolem 820 milionů,“ oznámil primátor Jaroslav Zámečník (Starostové).

To se ale vůbec nelíbí opozici. Podle zastupitelů Jaromíra Baxy a Zuzany Kocumové (Liberec otevřený lidem) Starostové při nástupu do vedení slibovali, že rekonstrukci bazénu zlevní na 400, možná i 350 milionů. Nyní je cenovka dvojnásobná. A to byla ještě škrtnuta přístavba nového 25 metrů dlouhého bazénu. 

„Jsme v roce 2021. Ve vedení jsou od konce roku 2018 Starostové. Na bazén se i přes roční koronavirovou přestávku nesáhlo ani u zásadních havarijních stavů. Přípravy prý ale vrcholí, noviny jsou plné krásných obrázků,“ říká Zuzana Kocumová.

Podle vedení města jsou problémem finance. „To, jakou cestou budeme bazén nakonec financovat, je bohužel stále nejasné, protože faktorů, které konečnou cenu rekonstrukce do jejího zahájení v příštím roce ovlivní, se objeví ještě celá řada. Jisté ale je, že na část té investice si budeme muset půjčit. Kolik, za jakých podmínek, a na jak dlouho, opravdu nelze teď předpovědět. Hodně bude záležet i na tom, jak budeme úspěšní s žádostmi o získání dotačních peněz,“ vysvětlil statutární náměstek primátora pro ekonomiku a správu majetku Zbyněk Karban.

Podle opozice mohlo pomoci, aby se zrekonstruoval a otevřel bazén na Františkově. „Opravu bazénu na Františkově jsme intenzivně prosazovali už v roce 2019. Byli jsme se tam s vedením radnice a zodpovědnými úředníky i odborníky z oboru byli podívat, vyčíslily se náklady na různě nákladné varianty rekonstrukce. Kdyby se v roce 2019 začalo, do zahájení rekonstrukce velkého bazénu by bylo hotovo,“ řekl Jaromír Baxa

Rekonstrukce bazénu se tak neustále oddaluje, i když například bývalý primátor Batthyány odhadoval, že rekonstrukce musí začít v roce 2020, jinak bude pozdě. „Takže máme krásné obrázky, spoustu slibů a v rozpočtovém výhledu na samotnou rekonstrukci bazénu je nula,“ shrnul Baxa.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky bazén, oprava, rekonstrukce, Liberec, opozice, obrázek, Starostové a nezávislí, Jaromír Baxa, Zuzana Kocumová, Jaroslav Zámečník, Františkov (Velké Kunětice)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náklady na opravu bazénu bobtnají. Krásné obrázky, sliby a v rozpočtu nula, kritizuje opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.