Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Meteorologové varují před silnými bouřkami. V platnosti je povodňová pohotovost

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu varující před bouřkami a zároveň je v platnosti povodňová pohotovost. Obě výstrahy se týkají také Libereckého kraje.

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí od dnešního dopoledne do nedělního rána v příhraničních okresech Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje. Na Moravě se varování týká celého Moravskoslezského kraje, většiny kraje Olomouckého a severu Zlínského kraje.

Až do zítřejšího dopoledne platí pro severní a východní část Libereckého kraje výstraha varující před vysokým stupněm nebezpečí v podobě silných bouřek. Ty se mohou vyskytovat na Novoborsku, Liberecku, Frýdlantsku, Jablonecku a celém Semilsku. „Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky,“ varují meteorologové.

Je nutné tak počítat s problémy v dopravě i s výpadky v energetice. Lidé by se měli chovat opatrně a dbát na svou bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a padajícími předměty. ČHMÚ proto doporučuje zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Dále nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. A při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. 

Výsoký stupeň povodňové bdělosti platí do zítřejší 11. hodiny na Frýdlantsku, Liberecku a Jablonecku. Nízky stupeň nebezpečí potrvá na území celého kraje až do pondělního rána.

Důsledkem bouřek bude vzestup hladin potoků a řek. Povodí Lužické Nisy a Smědé jsou z předchozích bouřek už nyní nasycena a na případné srážky budou reagovat velmi intenzivně, varují meteorologové. Na horním toku Lužické Nisy nevylučují dosažení třetího, nejvyššího povodňového stupně. Na nejnižší stupeň ale mohou do nedělního poledne vystoupat i další řeky a potoky.

V souvislosti s přívalovým deštěm tak meteorologové varují před možným zatopením podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Milesl/Pixabay

Štítky ČHMÚ, počasí, meteorologové, Český hydrometeorologický ústav, Liberecký, bouřka, Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou, Frýdlantsko, Morava, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Moravskoslezský kraj, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové varují před silnými bouřkami. V platnosti je povodňová pohotovost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.