Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Lázně Libverda covid výrazněji nezasáhl, pomohl Singltrek i podpora státu

Pandemie koronaviru v České republice zasáhla cestovní ruch a také lázeňská zařízení. Z obojího těží obec Lázně Libverda, náročnou situaci ale překonala bez výraznější újmy. Velký zájem byl o státní poukazy do lázní i cyklistický Singltrek.

Největší potíží obce bylo, že od konce loňského března nebylo možné zákazníky ubytovávat. „Jsme destinace cestovního ruchu a máme hodně ubytovací kapacity, která byla ze dne na den prázdná. V dubnu bylo uzavřeno i lázeňské zařízení, takže jsme se, co se týče turistů, úplně vylidnili,“ řekl starosta Lázní Libverda Jan Pospíšil.

Ta samá situace se opakovala i na podzim, uzavření trvalo až do konce loňského roku a téměř celou první polovinu roku i letos. „Poplatek z pobytu nám v rozpočtu samozřejmě chybí. Co se týká rozpočtových peněz ze sdílených daní a ze státního rozpočtu, tak rozpočet nebyl tak špatný, jak jsme čekali. Na jaře jsme se dopadů děsili, ale propad byl nakonec pouze pětiprocentní,“ uvedl starosta.

Jarní i podzimní období se loni vykompenzovalo velmi dobrým obdobím od července do září, kdy byla přísná vládní opatření rozvolněna. V tu dobu většina příjmů pramenila z cyklistiky, pro kterou jsou Lázně Libverda významné jako nástupní místo pro Singltrek pod Smrkem. „Singltrek koronavirus nezasáhl, protože první uzávěra skončila ještě před začátkem cyklistické sezóny a podzimní lockdown návštěvnost ovlivnil jen minimálně. Návštěvnost, kterou v lesích měří people metry, byla loni stejná jako v roce 2019, možná i vyšší,“ poznamenal Pospíšil.

Pomohly i státní poukazy

Pro samotný lázeňský resort byl hlavním problémem nedostatek zákazníků. „V letošním roce máme oproti standardu daleko méně klientů, kteří se u nás léčí přes zdravotní pojišťovnu. Je to z toho důvodu, že nemocnice byly nuceny odkládat velké operace a tím byla odsunuta i následná léčba,“ uvedla marketingová ředitelka lázní Eva Plášilová. Naopak velký zájem o lázeňské pobyty byl ze strany samoplátců, kteří díky programům vlády a ministerstva pro místní rozvoj mohli čerpat státní poukazy v hodnotě čtyř tisíc korun.

Nyní už mají lázně všechny státní poukazy vyčerpané, ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví ale připravily program speciálně určený zdravotníkům. Veškerý zdravotnický personál má díky němu možnost strávit dovolenou v lázních se slevou osmi tisíc korun. Speciální program je k dispozici také pro klienty, které po prodělání koronaviru nadále trápí potíže s dýcháním nebo s pohybovým aparátem.

Na podzim novinky

V současné době v areálu lázní probíhá rekonstrukce jedné z budov, která byla plánovaná řádově několik let dopředu. Kromě odložení drobné investice do softwaru ji pandemie nijak neohrozila. „Chystáme nový, větší bazén a také nové procedury: masáže, sauny, páru, uhličité koupele nebo parafínové zábaly,“ dodala Plášilová.

Lázně Libverda

Lázně Libverda vznikly již ve 14. století. Zaměřují se na léčení onemocnění pohybového aparátu, srdce, nervového systému nebo nemocí onkologických. Unikátem je pak vlastní léčivý pramen, přírodní železnatá kyselka. K ubytování si mohou hosté vybrat jeden ze čtyř lázeňských domů a v rozlehlém parku najdou kromě zeleně i tenisové kurty, minigolf, saunu, whirlpool či rehabilitační a fitness bazén. Na výlet se mohou vydat k nedalekému hejnickému klášteru, do výletní restaurace Obří sud nebo na rozhlednu na Smrku.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Rulíková

Štítky Liberecký, Lázně Libverda, lázně, Singltrek, koronavirus, COVID-19, pandemie covidu-19, Česko, Jan Pospíšil, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lázně Libverda covid výrazněji nezasáhl, pomohl Singltrek i podpora státu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.