Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj chce prodat bývalou léčebnu v Jablonném. Mohl by zde být domov pro seniory a zdravotně postižené

Liberecký kraj zvažuje prodej bývalé léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) v Jablonném v Podještědí. Společnost SeneCura Holding by zde chtěla vybudovat domov pro seniory a duševně nemocné nebo zdravotně postižené.

Bezmála sto let starý areál bývalé léčebny v Jablonném v Podještědí získal Liberecký kraj od krajské nemocnice před třemi lety za cca devět milionů.

Původním záměrem kraje bylo celý objekt zrekonstruovat a vybudovat zde domov pro seniory. Kvůli finanční náročnosti od tohoto plánu ale nakonec ustoupil, rozhodl se tak objekt prodat. Zájem projevila společnost SeneCura Holding, která by zde chtěla vybudovat domov se sto lůžky.

„Naším cílem je od samého začátku využít objekt tak, abychom naplnili svoji povinnost pokrýt území poptávanými sociálními službami. Jedná se zejména o ty, kterých je nedostatek, ať už to jsou lůžka pro osoby s poruchami centrálního nervového systému a chronickým duševním onemocněním nebo lůžka pro osoby se zdravotním postižením a odlehčovací služby,“ uvedl v tiskové zprávě krajský náměstek Petr Tulpa.

Společnost SeneCura Holding v současnosti provozuje domov pro seniory SeniorCentrum Liberec ve Vratislavicích. Dalších patnáct domovů se nachází například v Kolíně, Praze, Chrudimi, Chotěboři, Hradci Králové nebo Havířově.

Záměr prodeje areálu za 9,17 milionů korun již schválila rada kraje, musí ho ale schválit ještě zastupitelstvo. Pokud se prodej uskuteční, plánuje soukromá společnost v objektu vybudovat domov sociální péče s celkem 40 lůžky pro osoby s poruchami centrálního nervového systému a s chronickým duševním onemocněním, dalšími 40 lůžky pro osoby nad 60 let s poruchami centrálního nervového systému a s chronickým duševním onemocněním, 10 lůžky pro osoby se zdravotním postižením a 10 lůžky pro odlehčovací služby.

„Hlavní podmínkou je samozřejmě dodržení materiálně-technického standardu pro pobytové sociální služby tak, aby se tam klienti cítili co nejlépe,“ doplnil Tulpa s tím, že k plánované majetkoprávní operaci by mělo dojít v následujících týdnech.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Jablonné v Podještědí, léčebna, nemovitost, Liberecký, domov pro seniory, Liberecký kraj, Léčebna dlouhodobě nemocných, domov, nemoc, Petr Tulpa, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce prodat bývalou léčebnu v Jablonném. Mohl by zde být domov pro seniory a zdravotně postižené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.