Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V 89 letech zemřel akademický malíř Vladimír Veselý

V 89 letech zemřel akademický malíř a grafik Vladimír Veselý, který byl spojený s Pojizeřím. Za několik dnů měl zahájit výstavu svých grafických prací v muzeu v Semilech. O jeho úmrtí dnes informoval ředitel muzea v Semilech Miroslav Šnaiberk.

„Zesnul tiše, jen pár dní před plánovanou vernisáží v našem muzeu, na své milované chalupě na Spálově," uvedl Šnaiberk. Podle něj se výstava i přes úmrtí Veselého uskuteční. „Tu v našem muzeu samozřejmě uspořádáme a otevřeme ji od 30. července bez vernisáže," dodal.

Vladimír Veselý

Veselý se narodil 28. prosince 1931 v Hradci Králové. Autor pláten, volné grafiky, ex libris, smaltu a polychromovaných dřevěných asambláží absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Jablonci nad Nisou a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. Podle údajů na svém webu uspořádal více než 50 samostatných výstav a zapojil se do téměř 80 společných, a to nejen v Česku, ale i v zahraničí. V polovině 60. let se zasloužil o vznik galerie Ve věži v Mělníku. Byl také členem skupiny CESTY, se kterou vznikly výstavy v roce 1968 proti vstupu sovětských vojsk do tehdejšího Československa. Tvořil v ateliéru ve Veletržní ulici v Praze, případně v podkrkonošském Spálově, kde stál u záchrany evangelické kapličky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Vladimíra Veselého

Štítky výtvarné, Veselý, Semily, úmrtí, Vladimír Veselý, muzeum, výstava, akademický malíř, Pojizeří, Spálov, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Hradec Králové, vernisáž, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V 89 letech zemřel akademický malíř Vladimír Veselý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.