Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Skrz geopark Ralsko po stopách zaniklých obcí

Národní geopark Ralsko, který se rozkládá na ploše přes 290 kilometrů čtverečních, nabízí mnoho míst k objevování. Pěšky i na kole se můžete vydat například po stopách bývalých osad a vesniček.

V bývalém vojenském prostoru Ralsko se dříve nacházelo před 20 osad a přibližně 20 samot. Řadu z nich dnes připomínají už jen sady, kamenné základy domů nebo výjimečně některé dochované stavby. Na nenáročný cyklovýlet se můžete vydat z jedné z nejznámnějších zaniklých obcí, Jablonečku. „Výlet dlouhý 24 kilometrů aneb putování po zaniklých osadách bývalého vojenského prostoru Ralsko začíná v Jablonečku a pokračuje podél obory Židlov k Ploužnickému rybníku a památníku Antonína Sochora,“ informoval mluvčí kraje Filip Trdla.

Kdysi byly součástí obce Jabloneček také osady Chlum, Prosíčka a Pytlíkovský mlýn. 

Právě Jabloneček byl po příchodu sovětských vojsk jedním z nejstřeženějších míst celého prostoru. Z původních více než 105 domů se do dnešních dnů dochovaly jen dvě budovy, bývalá česká a německá škola. „Atmosféru místa s troskami domů, kostela a starými ovocnými stromy dotváří galerie pod širým nebem s díly vzniklými na land-artovém festivalu Proměny,“ komentoval Trdla.

Kromě Jablonečku se v Ralsku nachází zaniklé obce Svébořice, Křída, Horní Krupá, Jezová, Prosíčka, Holičky, Okna nebo například Kracmanov a Strážov.

Z Jablonečku se k pomníku Antonína Sochora dostanete po cyklotrase č. 241. cestou minete další dříve osídlená místa jako Krby, Zábělce nebo Dolní Novinu. U pomníku si na chvilku odpočiňte, odložte kolo a vystoupejte na zříceninu hradu Stohánek, která nabízí krásné výhledy. „Hrad byl využíván jen krátkou dobu. V 18. století v jeho troskách vznikla poustevna, která inspirovala Karolinu Světlou při psaní povídky Poslední poustevnice. Dnes tu lze nalézt pozůstatky dvou místností a šestnáct prázdných výklenků bývalé křížové cesty podél schodiště,“ dodal mluvčí.

Zbytek trasy vás zavede kolem křížku u sv. Františka a dále k Čertově stěně. Odtud dojedete zpět do Jablonečku po Staré Generálské cestě. Podle krajské náměstkyně Květy Vinklátové je Ralsko sice oblíbenou lokalitou turistů i cyklistů, přesto si zachovává své kouzlo. „Na rozdíl od jiných míst rozhodně netrpí nadměrnou dopravou, ani neúměrnou návštěvností. Pořád je tu prostor pro objevitele a dobrodružné povahy,“ doplnila Vinklátová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký, geopark, Ralsko, výlet, Jabloneček, Antonín Sochor, Vojenský prostor Ralsko, Květa Vinklátová, Prosíčka, Karolina Světlá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Pavel Kranz

Když nemohu už ani chodit, tak pár záběrů potěší. Třeba ranní, ale ne podzimní, to musíte páni redaktoři brzo ven, techniku na to dnes máte.

Úterý, 27. července 2021, 09:05Odpovědět

TIP NA VÝLET: Skrz geopark Ralsko po stopách zaniklých obcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.