Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Česká Lípa odkládá projekty na rekonstrukce škol. Chybí dodavatelé

Česká Lípa musela odložit některé plánované opravy škol. Buď se nepodařilo najít dodavatele, nebo kvůli situaci na stavebním trhu od zakázky odstoupil.

Nová okna tak přes prázdniny nedostane Základní škola Dr. M. Tyrše, na novou střechu si musí počkat Mateřská škola Eliášova. Dodavatele bude radnice znovu hledat také pro opravu kuchyně Mateřské školy Bratří Čapků nebo vestavbu třídy mateřinky v Základní škole Jižní, řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Radnice chtěla letních měsíců, kdy jsou školy prázdné, využít také k rekonstrukci oken tělocvičen Základní školy Sever, která patří k největším školním areálům v Libereckém kraji. „Tady se dodavatele podařilo najít, odmítl ale nakonec smlouvu podepsat s tím, že není schopen dodržet termín dodání s ohledem na situaci, která na stavebním trhu teď je," řekla starostka Jitka Volfová. Radnice chce proto soutěž na dodavatele co nejdříve zopakovat a s výměnou oken začít ještě letos na podzim.

Rekonstrukce by se měla dočkat i ZŠ Sever

Základní škola Sever byla dokončena v roce 1984 podle projektu architektů Zdeňka Zavřela a Dalibora Vokáče z libereckého ateliéru SIAL. Podle odborníků jde o mimořádně kvalitní ukázku školní stavby ze 70. a 80. let minulého století ovlivněnou estetikou hi-tech s prvky neofunkcionalismu. Škola původně postavená pro 900 žáků je podle Volfové dlouhodobě podfinancovaná a po bezmála 40 letech nutně potřebuje rekonstrukci.

Podle Volfové jedná radnice o úpravách už dva roky, přípravu ale komplikují jednání s architektem, který má autorská práva. „Jeho představa je jiná než města. My bychom chtěli vyměnit okna a zateplit objekt a například se také zbavit světlíků, které v teplých měsících komplikují život žákům i učitelům, protože je pod nimi velké teplo. Dohoda se ale nedaří," řekla Volfová. Celková rekonstrukce podle představ architekta by podle ní přišla na 300 milionů korun a to si město nemůže dovolit, zvlášť v době, kdy jeho příjmy klesají.

Do modernizace a zateplení svých mateřských a základních škol investuje Česká Lípa každoročně miliony korun, v letošním roce má v rozpočtu připraveno zhruba 50 milionů. K největším letošním projektům patří zateplení mateřské školy ve Východní ulici na sídlišti Špičák, které přijde na 16,4 milionu korun. Na projekt radnice získala 4,5 milionu korun z Operačního programu Životní prostředí, práce jsou tam v plném proudu a hotové by měly být na podzim. Pracuje se také například na výměně oken Základní školy Partyzánská nebo Základní školy Jižní.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZŠ Sever

Štítky ČR, školy, stavby, správa, Česká Lípa, projekt, rekonstrukce, základní škola, Jitka Volfová, Základní škola SEVER, Zdeněk Zavřel, Liberecký kraj, SIAL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa odkládá projekty na rekonstrukce škol. Chybí dodavatelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.