Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

V létě začne rekonstrukce silnice v Křižanech. Rozdělena bude do tří etap

Během letních prázdnin odstartuje také rekonstrukce silnice v Křižanech v Podještědí. Krajskou kasu vyjde projekt na 45,5 milionu korun.

Rekonstrukce navazuje na opravu silnice z Liberce na Ještěd dokončenou před prázdninami, řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Navzdory růstu cen stavebních prací i materiálů byla cena dosažená v soutěži výrazně levnější, zadání počítalo s cenou 63 milionů korun.

„Vybírali jsme ze sedmi nabídek, dvě jsme v rámci rady vyloučili, protože zájemci podali nabídku vyšší než byla přípustná cena. Zvítězila Integra," doplnil Sviták. Projekt počítá s opravou zhruba 2,7 kilometru silnice, kromě povrchu silničáři zrekonstruují most a vybudují opěrnou zeď. Stavba končí na křižovatce se silnicí ze Světlé pod Ještědem na Výpřež na Ještědu. Samotná křižovatka se dočká rekonstrukce v příštím roce spolu se silnicí na Ještěd. Pro tu teď kraj hledá dodavatele.

Práce budou pokračovat příští rok

Rekonstrukce silnice v Křižanech navazuje na obnovu silnice z Liberce na vrchol Ještědu, kterou stavbaři dokončili před prázdninami, na příští rok plánuje kraj její druhou etapu. Vzhledem k horskému terénu jsou opravy tamních komunikací náročné. „Stavba silnice v Křižanech bude rozdělena na tři etapy, a to s ohledem na obslužnost přilehlých nemovitostí, vedení linek veřejné autobusové dopravy a možnosti využití objízdných tras," dodal hejtmanův náměstek.

V letošním roce dá kraj do obnovy svých komunikací kolem 700 milionů korun, z toho asi 200 milionů z vlastního rozpočtu, zbytek z evropských a státních dotací. Je to zhruba o čtvrtinu méně než loni, kdy šlo do krajských komunikací bezmála 930 milionů korun. Od roku 2006 investoval Liberecký kraj do obnovy svých komunikací druhých a třetích tříd i díky státním a evropským dotacím přes devět miliard korun. Jejich stav se postupně zlepšuje, 39 procent komunikací je ale stále v nevyhovujícím či dokonce havarijním stavu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky silnice, stavby, Křižany, Liberecký, rekonstrukce, Ještěd, Jan Sviták, oprava, Podještědí, Liberec, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V létě začne rekonstrukce silnice v Křižanech. Rozdělena bude do tří etap  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.