Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Co s bývalým vojenským prostorem Ralsko? Jeho budoucnost bude řešit nová pracovní skupina

Budoucnost bývalého vojenského prostoru Ralsko na Českolipsku bude řešit nová pracovní skupina, informoval Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje, který od roku 2007 velkou část pozemků v prostoru vlastní.

Ve skupině má své zástupce mimo kraje také ministerstvo zemědělství a obce, zastoupeny jsou i Lesy ČR, které převezmou pozemky v oblasti od Vojenských lesů a statků. Výměna pozemků, kterou v pondělí schválila vláda, by měla pomoci v boji s přemnoženým kůrovcem.

„Vznik pracovní skupiny považuji za velmi užitečný. Liberecký kraj se dlouhodobě snaží zlepšit stav infrastruktury v tomto rozsáhlém území. V posledních letech jde o významné investice v řádu stovek milionů například do rekonstrukcí dopravních staveb nebo demolice zchátralých objektů, které zde zůstaly po sovětské armádě. Proto jsme rádi, že budeme moci o další koordinaci postupu ve věcech využití majetku a infrastruktury v souvislosti s jejich převodem v této oblasti diskutovat," uvedl hejtman Martin Půta.

Prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala do počátku 90. let sovětská armáda. K vojenským účelům ale sloužil už v první polovině minulého století. Postupně se tam v letech 1938 až 1991 vystřídaly německá, československá a sovětská armáda. Oblast patří v zemi k nejzatíženějším lokalitám po pobytu sovětských vojsk, sanace území stála přes půl miliardy korun. Liberecký kraj převzal v roce 2007 od státu část prostoru zhruba se 170 objekty, velkou část z nich už zboural. Za demolice už zaplatil zhruba 43 milionů korun.

Území má navzdory působení armády velký turistický potenciál - nedotčenou přírodu s řadou přírodních památek. Oblast má i bohatou historii - centrální část Kuřívody založil Přemysl Otakar II. jako královské město na území bezdězského panství. Osídlení tam však bylo už v mladší době kamenné. V prostoru vznikl Geopark Ralsko, kterému se daří do krajiny lákat turisty. Liberecký kraj už v minulosti zřídil vlastní Komisi revitalizace Ralska.

„Spolupracujeme na záměrech využití území také s obecně prospěšnou společností Geopark Ralsko a spolkem Naše Ralsko," doplnil krajský radní pro životní prostředí Václav Židek (Piráti). O některé pozemky v prostoru mají podle něj zájem skauti. Vytipovány byly dvě oblasti, a sice Nové Dvory a Svébořice. „Po majetkoprávních operacích a změně územního plánu by v této části Ralska v budoucnu měla vyrůst táborová místa s nejnutnější infrastrukturou a pak stabilnější trvalé zázemí, které by sloužilo pro celoroční vzdělávací a sportovní aktivity," dodal mluvčí kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, lesy, správa, Lesy ČR, Ralsko, Liberecký, Vojenský prostor Ralsko, pozemek, Liberecký kraj, Sovětská armáda, okres Česká Lípa, Ministerstvo zemědělství České republiky, Lesy České republiky, Martin Půta, Přemysl Otakar II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co s bývalým vojenským prostorem Ralsko? Jeho budoucnost bude řešit nová pracovní skupina  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.