Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jizerskohorské bučiny se dostaly na seznam UNESCO. Jako první přírodní památka u nás

Na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO patří nově Jizerskohorské bučiny v Jizerských horách. O jejich zařazení dnes rozhodl výbor světového dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), informoval ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc. Jde o první tuzemskou přírodní lokalitu na tomto seznamu.

Snaha o zápis je společným projektem několika zemí z Evropy, původně bylo v návrhu 29 lokalit s bučinami. „Na seznam se dostalo devět bezpodmínečně a dalších šest je tam s podmínkami," uvedl Pelc.

Jizerskohorské bučiny zabírají plochu zhruba 27 kilometrů čtverečních na severním úbočí Jizerských hor od Oldřichova v Hájích po Lázně Libverda. Území je pozoruhodné smíšenými a bukovými lesy na strmých svazích s unikátní geomorfologií. Nejcennější vnitřní část má zhruba deset kilometrů čtverečních a kolem je ochranné, zhruba 17kilometrové pásmo.

Ředitel AOPK František Pelc po zkušenostech z jiných přírodních lokalit zařazených na seznam UNESCO nepředpokládá ani, že by zájem turistů o toto místo výrazně stoupl. „Navýšení návštěvnosti kvůli fenoménu UNESCO je zpravidla v řádech procent, pět, deset, 20. To není nic dramatického," řekl.

Podle ředitele regionálního pracoviště Liberecko Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) Jiřího Huška na severní svahy nemíří zdaleka tolik turistů jako do jiných částí Jizerských hor. „Chodí tam lidé, kteří vyhledávají více přírodní krásy. Ono je to také terénně mnohem složitější, je to namáhavější. Je to lokalita, kde se na kole nelze pohybovat s výjimkou Viničné cesty," uvedl. Hušek neočekává ani po případném zápisu na seznam UNESCO, že by se rozšiřovala síť turistických stezek. „Bohatě stačí. Atraktivity, co tam vidíme, ať jsou to některé skalní vyhlídky, Frýdlantské cimbuří, Ořešník a podobně, anebo vodopády a peřeje potoků, jsou zpřístupněné už teď. A není žádný důvod, aby se další části otevíraly pro turistiku," dodal.

Snaha o zápis je společným projektem několika zemí z Evropy. Původně bylo v návrhu 29 lokalit s bučinami. Podle Pelce hodnocením bez výhrad prošlo devět lokalit včetně Jizerskohorských bučin, ale při dnešním rozhodování se budou posuzovat i další. „Předpokládáme, že dalších pět šest lokalit by mohlo na seznam doputovat," dodal Pelc. V minulosti se podle něj Česko neúspěšně na seznam UNESCO jako přírodní památku pokoušelo zapsat například Žofínský prales v Novohradských horách nebo skalní města Českého ráje.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky bučiny, Jizerské hory, UNESCO, příroda, Světové dědictví UNESCO, František Pelc, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, přírodní památka, Evropa, kultura, kulturní dědictví, Jizerskohorské bučiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu. A hups, máme ji v českém lese. Holt jsem z Marsu. Štěstí, že ne ze Země.

Pátek, 30. července 2021, 09:33Odpovědět

Jizerskohorské bučiny se dostaly na seznam UNESCO. Jako první přírodní památka u nás  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.