Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pět kogeneračních jednotek zajistí dodávky tepla v Jablonci a stabilizuje ceny

V Jablonci byl slavnostně zahájen provoz pěti kogeneračních jednotek. Toto moderní zařízení vyrábí teplo a zároveň elektřinu pro Jabloneckou energetickou. Celkové náklady ve výši 80 milionů uhradila společnost ČEZ Energo, která jednotky vybudovala.

Projekt zajišťuje nejen výrobu elektřiny, ale odpadní teplo pomáhá vytápět napojené domácnosti, školy a další objekty. Umožní to stabilizovat ceny tepla ve městě, řekl u přiležitosti zahájení provozu náměstek primátora Milan Kouřil. Za gigajoule platí aktuálně odběratelé podle tarifu 584 nebo 599 korun.

V Novém Boru a Tanvaldu jednotky již úspěšně fungují

V Libereckém kraji nejde o první podobný projekt. Kogenerační jednotky ČEZ Energo pomáhají vytápět domácnosti v Tanvaldu na Jablonecku nebo v Novém Boru na Českolipsku. V Jablonci o využití kogenerace, která dokáže vyrábět elektřinu a teplo, uvažovali už v 90. letech. Projekt teď navázal na revitalizaci teplárenské sítě ve městě, která přišla ve dvou etapách dohromady na 230 milionů korun. Vybudováno bylo 21 moderních plynových kotelen, na které je napojeno zhruba 4000 domácností a 80 firem, škol či obchodních center.

Kogenrační jednotku tvoří spalovací motor uzpůsobený na spalování plynu a generátor, který vyrábí elektrickou energii. Teplo, které vyprodukuje motor a generátor, je navíc využito pro ohřev vody.

Firma ČEZ Energo ve městě vybudovala pět kogeneračních jednotek o celkovém instalovaném výkonu 2600 kW, z toho dvě mají výkon 1000 kW a tři jsou jen po 200 kW. Kapacita systému vytápění Jablonecké energetické se jejich využitím zvýšila téměř o pětinu. V letních měsících je tak možné díky kogeneračním jednotkám odstavit plynové kotelny, protože tam, kde jsou, stačí k ohřevu vody kogenerační jednotky.

Ve městě navíc zřejmě přibudou ještě další. „Aktuálně se bavíme o třech dalších lokalitách, jedna kotelna je v ulici Mechové, kterou také provozuje Jablonecká energetická. Další lokalita je jablonecká nemocnice a také areál TRW, kam také Jablonecká energetická dodává teplo," řekl obchodní ředitel ČEZ Energo Radek Dvořák. O kogenerační jednotku podle něj projevil zájem také místní výrobce vypínačů a elektrických zásuvek ABB.

Kogenerační jednotky ale nejsou jediným společným projektem Jablonce nad Nisou a skupiny ČEZ. Už pátý rok ve městě funguje projekt energetických úspor, do kterého se zapojilo 12 školních budov, městská sportvní hala, knihovna a plavecký bazén. Jen loni se v nich díky modernizaci vytápění a dalším úsporným opatřením podařilo ušetřit na energiích 5,3 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČEZ ESCO

Štítky energie, teplo, Jablonecká energetická, ČEZ, Jablonec nad Nisou, elektřina, projekt, Milan Kouřil, Nový Bor, Tanvald, Jablonecká energetická a.s., Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět kogeneračních jednotek zajistí dodávky tepla v Jablonci a stabilizuje ceny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.