Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kamiony konečně zmizí z historického centra Zákup. Severozápadní obchvat se otevřel

Motoristům v Zákupech na Českolipsku začal sloužit nový severozápadní obchvat. Z historického jádra a městské památkové zóny odvedl těžkou kamionovou dopravu, informoval mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

Investorem byl Liberecký kraj, který na projekt za bezmála 55 milionů korun získal téměř 80 procent potřebných peněz z Integrovaného regionálního operačního programu. Ke stavbě se připojilo i město Zákupy.

Největším problémem byla pro Zákupy křižovatka Borské ulice, náměstí Svobody a Nádražní ulice, kam se dva kamiony nevešly a musely si najíždět přes náměstí. Městskou památkovou zónou projížděly denně desítky těžkých aut a ničily podle starosty Radka Lípy (Starostové pro Liberecký kraj) nejen domy, ale také třeba cenný sloup Nejsvětější trojice z počátku 18. století ve středu náměstí. S přípravou obchvatu začala radnice před více než deseti lety, vše ale zkomplikoval jeden z vlastníků pozemků. Město se s ním nemohlo dohodnout, a nakonec tak muselo pozemek nechat vyvlastnit.

Klidnější centrum i lepší životní prostředí

Práce na stavbě tak mohly začít až loni na jaře. „Nový obchvat odvádí dopravu z města, díky čemuž nejenže bude v centru klidněji, ale zlepší se tam i životní prostředí. Obchvat umožňuje bezpečnější a rychlejší propojení krajských silnic druhé třídy 262 a 268," řekl k projektu náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Projektovou dokumentaci včetně stavebního povolení zajistilo město Zákupy, které zaplatilo i výstavbu chodníků a veřejného osvětlení.

„Je to další z ukázek dobré spolupráce obcí s krajem při přípravě dopravních staveb, které jsou důležité pro jejich obyvatele. V minulosti se tak například podílely na rekonstrukcích silnic výstavbou chodníků Oldřichov v Hájích či Rychnov u Jablonce nad Nisou. Stejně tak spolupracovaly na rekonstrukci silnice z Turnova na hranici kraje Turnov, Přepeře, Ohrazenice, Svijany a Příšovice, které kromě chodníků zaplatily například úpravu nástupišť autobusových zastávek či veřejného osvětlení," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, Liberecký, Zákupy, Starostové pro Liberecký kraj, okres Česká Lípa, chodník, Liberecký kraj, Jan Sviták, Martin Půta, Turnov, Sloup Nejsvětější Trojice, historické jádro města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamiony konečně zmizí z historického centra Zákup. Severozápadní obchvat se otevřel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.