Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Křehká krása bude. Poškození pavilonu Eurocentra výstavu nepřekazí

Poškození pavilonu B Eurocentra v Jablonci nad Nisou, který při intenzivních deštích v polovině července vyplavila voda, pořádání jubilejního desátého ročníku výstavy Křehká krása neohrozí. Na budově už se pracuje, aby mohla od 12. do 15. července sloužit vystavovatelům, řekl Pavel Kopáček, předseda představenstva Svazu výrobců skla a bižuterie, který je hlavním organizátorem.

V Jablonci se letos představí čtyři desítky výrobců bižuterie, skla a ozdob. Chybět bude družstvo Vánoční ozdoby ze Dvora Králové nad Labem, které patří k největším výrobcům ručně foukaných skleněných ozdob v Evropě a v posledních letech v Jablonci svou produkci nabízelo pravidelně. „Vánoční ozdoby jsou patrně segment sklářské výroby, který koronavirem trpí nejvíc, v loňském roce lockdown těžce poznamenal předvánoční prodeje, a tak jim zůstala spousta zboží na skladě," řekl Kopáček. Firma podle něj navíc nedávno vyměnila vedení.

Vstupné se letos zvýšilo na 100 korun, vstupenka ale platí po všechny čtyři dny nejen na výstaviště, ale také do sousedního Muzea skla a bižuterie.

Výstava Křehká krása se v Jablonci poprvé uskutečnila v roce 2012, organizátoři tak chtěli navázat na tradici mezinárodních výstav skla a bižuterie z 60. až 80. let minulého století. Cílem bylo také ukázat, že navzdory recesi, levné asijské konkurenci i rozpadu někdejšího bižuterního uskupení Jablonex, jablonecká bižuterie žije a má budoucnost. Přehlídka oslovuje i turisty, k návštěvě mohou letos využít zvýhodněné vstupenky pořízené v rámci projektu Křišťálové údolí.

Už loňský rok výstavy poznamenala koronavirová epidemie, která omezila účast a zpřísnila podmínky pro návštěvníky. Do vnitřních prostor mohlo jen 500 lidí. Na rozdíl od roku 2019, kdy přišlo rekordních 13.600 návštěvníků, se loni účast propadla bezmála o polovinu na 7500 lidí. „Důvodem ale nebyla koronavirová opatření, spíš strach z nákazy," poznamenal Kopáček. Letos počet návštěvníků omezený není, návštěvníci ale musí být očkovaní, testovaní nebo do půl roku po prodělání covidu a uvnitř musí mít roušky. Kontrolovat to ale na vstupu nebudou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AZ fotky

Štítky zábava, sklo, styl, muzea, bižuterie, Jablonec nad Nisou, krása, výstava, Pavel Kopáček, pavilon, Evropa, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křehká krása bude. Poškození pavilonu Eurocentra výstavu nepřekazí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.