Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Očkování ve vyloučených lokalitách kraje zajistí od zítřka mobilní tým

Do vyloučených lokalit v Libereckém kraji vyjede ve čtvrtek poprvé mobilní očkovací tým. Zamíří do Ralska na Českolipsku, kde bude očkovat na třech místech.

Zamířit by měl v dalších dnech například i do Nového Města pod Smrkem. Prostřednictvím krizové komunikace chce Liberecký kraj oslovit s nabídkou starosty všech obcí. Po jednání krizového štábu Libereckého kraje to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Očkovat se bude jednodávkovou vakcínou od firmy Johnson & Johnson.

„Pokud budou v obcích schopni nashromáždit nějaké počty zájemců o očkování, tak jsme připraveni mobilními týmy v jednotlivých lokalitách očkovat. Zatím jsme se bavili o počtu 20, jako o minimálním počtu na jednu lokalitu, aby dávalo smysl tam vyjíždět," doplnil hejtman. Zapojit chce podle něj i nízkoprahová centra ve vyloučených lokalitách, jejichž provoz kraj financuje. V Ralsku má očkování zhruba 41 procent obyvatel starších 16 let, v kraji je na tom hůř jen Žernov na Semilsku s proočkovaností 35,5 procenta.

V Libereckém kraji se s očkováním začalo 4. ledna, od té doby lékaři aplikovali více než 430 000 dávek vakcíny.

Podle údajů z ministerstva zdravotnictví (MZ) alespoň první dávku dostalo 222 540 lidí, to je zhruba 51,5 procenta z 441 820 obyvatel kraje. Kompletní očkování má bezmála 207 640 lidí, tedy bezmála 47 procent. Dnes a v úterý se neočkuje v Jilemnici, kde se očkovací centrum stěhuje ze sportovní haly do budovy bývalého pivovaru. Očkovat se tam znova začne od středy. Na konci srpna čeká přesun i centrum v Jablonci.

V kraji stále fungují velká očkovací centra navázaná na nemocnice v Liberci, České Lípě, Jablonci nad Nisou, Semilech a Jilemnici, očkuje se také v Novém Boru a na klinice EUC v Liberci. Kvůli malému zájmu bylo přechodně zastaveno očkování v centrech v Hrádku nad Nisou a Tanvaldu. „Ti, kdo tam jsou registrováni k první dávce, nechť se přeregistrují do jiných center," doporučil krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Bez registrace očkují centra v Liberci a České Lípě a od příštího pondělí také v Jilemnici.

Nemocnice v Libereckém kraji se aktuálně starají o dva nemocné s koronavirem, jeden leží podle Richtera ve vážném stavu v České Lípě, druhý v Liberci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky správa, koronavirus, testováníi, Liberecký, Liberecký kraj, očkování, Ralsko, okres Česká Lípa, Liberec, Martin Půta, Johnson & Johnson, Starostové pro Liberecký kraj, Vladimír Richter, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkování ve vyloučených lokalitách kraje zajistí od zítřka mobilní tým  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.