Nejlepším výrobkem Libereckého kraje roku 2021 jsou švestková povidla z Českého ráje. Povidla společnosti DobroTY z Ráje zvítězila nejen ve své kategorii Ovoce a zelenina, ale také v celkovém hodnocení.
Na druhém místě skončil mošt Lažanský Rubín - Jablko s broskví z Moštovny Lažany a třetí byl pšeničko-žitný chleba DOK liberecké společnosti Nordbeans. Ocenění pro nejlepší potravinářské výrobky se dnes předávalo po roční přestávce na krajských dožínkových slavnostech v Liberci.
„Trvalo nám dlouho, než jsme povidla vyladili a zničili jsme u toho asi tři hrnce, které jsme ty první roky spálili. Je tam badyán, skořice a koření, které udělá tu správnou chuť. Dávám tam i trošku citronové šťávy. Babička tam také dávala koření a já si z dětství pamatuju, že jsme povidla měli ve velkém kamenáči a já jsem vždycky šla a zabořila lžíci a ta mi tam zůstala. A od té doby jsme chtěla mít ta povidla podobná a myslím, že se to podařilo," řekla k vítěznému produktu majitelka firmy DobroTy z Ráje Martina Papežíková. Správná povidla se podle ní vaří i celý den.
Zpracovatelé, farmáři i ekologičtí výrobci mají možnost soutěžit v devíti kategoriích. V minulosti jich bylo dokonce 12, některé ale zůstávaly neobsazené, proto kraj jejich počet zúžil na devět. Soutěží se v kategoriích: masné, mléčné, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické i nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina, biopotraviny a ostatní. Nově letos porota ocenila nejlepší výrobek z pohledu zdravého životního stylu, cenu si odnesl Smetanový zákys z firmy Mléko Jeřmanice.
Do soutěže se mohou přihlásit lidé či firmy se sídlem v Libereckém kraji. Šanci ale mají i výrobci mimo region, pokud přihlášený produkt v kraji vyrábějí. Na rozdíl od soutěže Regionální potravina se mohou přihlásit i firmy větší. Kraj oceňuje vždy vítěze každé z kategorií a tři nejlepší v celkovém pořadí. Výrobce v každé kategorii si s oceněním odnese i šek na 25 000 korun a na výrobku může používat logo s označením "Výrobek roku Libereckého kraje". Tři nejlepší si k tomu navíc odnesli podle umístění ještě další šek na 35 000, 25 000 nebo 15 000 korun.
Ocenění Výrobek Libereckého kraje nově získalo také Učňovské vepřové maso ze Střední školy hospodářské a lesnické, Pralinka s jahodovou náplní v mléčné čokoládě od Pavly Pospíšilové, akátová medovina od Miloše Zástěry, Filounský BIO jogurt bílý z Farmy Filoun Martina Šourka a Med od Nojmíků od Pavla Neumaiera. Všechny oceněné výrobky mohli dnes návštěvníci dožínek koupit i ochutnat.
Krajské dožínky se v Liberci uskutečnily, přestože konec sklizně obilí je ještě v nedohlednu. Sklidit se zatím v kraji podařilo jen řepku a ozimý ječmen, posekat zbývá více než třetinu polí s obilím. Postup žní komplikuje deštivé počasí. „To už jsme tady dlouho neměli, ale pamatuju si, že se sekalo ještě v září nebo dokonce v říjnu. Bohužel je to tak a nic s tím nenaděláme," řekl Jiří Teplý z Regionální agrární rady Libereckého kraje. Zhoršuje se podle něj i kvalita a objevují se plísně. Nelze tak vyloučit, že část polí zemědělci raději zaorají.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.