Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nepodceňujte chřipku, varují praktici. Očkování u seniorů by mělo být samozřejmostí

Ačkoliv se může zdát, že chřipka není ve stínu covidu tak velkým strašákem, opak je pravdou. Praktici považují letošní očkování proti chřipce za důležitější než kdy jindy. Letos podle nich totiž lze očekávat mutace chřipkového viru, které by pro rizikovou část populace mohly znamenat reálné nebezpečí.

„WHO už nyní předpokládá, že dojde ke změně antigenní struktury chřipkového viru. Záleží pouze na tom, zda se struktura změní částečně nebo úplně. Při úplné změně by virus mohl být výrazně agresivnější a pro tu část populace, které nebude imunizovaná, i potenciálně nebezpečný. V nejhorším případě by mohl způsobit komplikace podobné covidu, například virový zápal plic,“ říká doktor Igor Karen, praktický lékař a místopředseda Společnost všeobecného lékařství ČLS.

Vakcína proti chřipce se každoročně upravuje podle očekávaných mutací, takže i při zásadní změně viru bude stále chránit. „Letos bych ale více než kdy jindy chtěl vyzvat rizikové skupiny, jako jsou starší nebo chronicky nemocní lidé, aby se naočkovat přišli,“ dodává. Podle něj mají praktici vakcín proti chřipce objednaných dostatek. Neočekávají loňský extrémní zájem, kdy se řada lidí snažila chřipkovou vakcínou posílit imunitu proti covidu, a tak by se mělo dostat na všechny zájemce.

V Česku podle Jiřího Dvořáčka, výkonného ředitele Asociace inovativního a farmaceutického průmyslu chybí strategie boje proti chřipce a snaha o zvýšení proočkovanosti na hodnoty, které doporučují odborníci a WHO. Světová zdravotnická organizace si v minulosti stanovila za cíl, aby bylo každý rok očkováno proti chřipce 75 procent seniorů. Toho dosáhlo v minulých letech jen Bělorusko, další čtyři země - Irsko, Portugalsko, Rusko a Velká Británie - naočkovaly přes 60 procent této populace.

Data o počtu očkovaných v rizikových skupinách za uplynulou sezonu nejsou v ČR podle Dvořáčka dostupná, výrobci tak musí vycházet z vlastních predikcí. Výroba vakcíny trvá podle Sanofi asi osm měsíců. V únoru zpravidla stanoví WHO, které kmeny chřipky budou obsaženy ve vakcíně pro nadcházející sezonu. Od března do srpna se pak vyrábí ve farmaceutických firmách. Od srpna dodávají vakcínu na trh.

Očkovat proti sezonní chřipce se začíná v říjnu. V sezoně 2016/2017 se v Česku nechala očkovat proti chřipce jen asi pětina seniorů. Vakcína je hrazena seniorům a vybraným rizikovým skupinám z veřejného zdravotního pojištění. Ostatním přispívají zdravotní pojišťovny, někde očkování hradí zaměstnavatel.

V chřipkové sezoně 2019/2020, tedy ještě před začátkem šíření covidu-19 v Česku, čeští odborníci zaznamenali podle Státního zdravotního ústavu asi 300 závažných případů chřipkové infekce a 58 lidí infekci podlehlo. V poslední chřipkové sezoně 2020/2021 už ale laboratoře nezaznamenaly žádný případ výskytu viru chřipky. K tomu přispěla podle ústavu opatření proti šíření covidu-19, ale možná také to, že lidé zřejmě při některých obtížích ani nevyhledali zdravotní péči. Ve srovnání s předchozími sezonami laboratoře dostaly k posouzení asi o pětinu méně vzorků. Nemusí to tedy znamenat, že se v Česku chřipka v poslední sezoně vůbec nevyskytla.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČLS, ČTK

Štítky chřipka, onemocnění, očkování, COVID-19, Světová zdravotnická organizace, Česko, vakcína, Igor Karen, Sanofi, Státní zdravotní ústav, Rusko, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nepodceňujte chřipku, varují praktici. Očkování u seniorů by mělo být samozřejmostí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.