Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejsou peníze, není hotový projekt. Oprava bazénu nezačne nejspíš ani příští rok

Plánovaná rekonstrukce městského bazénu v Liberci za stovky milionů korun asi nezačne ani příští rok. Příprava projektu nabrala další zpoždění a vyřešené nemá město ani financování. Radnice se proto začalo připravovat i na možnost, že bazén zůstane v provozu bez opravy ještě několik let. Jak dlouho ho bude možné udržet v chodu, by měl ukázat posudek Českého vysokého učení technického, informoval ekonomický náměstek primátora Zbyněk Karban (ANO).

Liberecký plavecký areál postavený podle návrhu architekta Pavla Švancera v polovině 80. let minulého století na Tržním náměstí opravu nutně potřebuje. Důležitá technologická zařízení již dosluhují, střechou zatéká, nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje. Radnice modernizaci areálu připravuje od roku 2015 a termín zahájení prací už několik let oddaluje.

Současný provozovatel bazénu skončí na konci letošního roku, poté bude mít provoz plaveckého areálu na starost nově vytvořená městská firma. Podle původních plánů to mělo být jen na několik měsíců do zahájení rekonstrukce. „Uvidíme, dokdy bude městská společnost bazén provozovat, ale připravujeme se na to, že to může být i na delší dobu, než jsme si původně mysleli," uvedl Karban.

Zahájení prací nyní oddaluje zpoždění při vytváření projektové dokumentace. Podle Karbana jsou v půlročním skluzu. Náměstek má obavy z toho, zda ji ve veřejné soutěži vybraná firma bude schopna vůbec dokončit. „Připravujeme se i na variantu, že to nezvládne," uvedl. Jak bude město postupovat, pokud se tak stane, ale zatím sdělit nechce.

Druhým faktorem, který oddaluje zahájení prací, je nevyřešené financování. Město žádá o 300 milionů korun z Národní sportovní agentury, ale zatím neví, zda dotaci letos získá. „I kdybychom neuspěli, jsme připraveni požádat příští rok znovu," uvedla náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Radka Loučková Kotasová (ANO). Bez dotace krajské město dokáže rekonstrukci jen těžko financovat.

Podle Karbana chtějí navíc s vypsáním zakázky počkat na dobu, kdy se do normálního stavu dostane situace ve stavebnictví. Za současného stavu se radnice obává toho, že cena za rekonstrukci by přesáhla 800 milionů korun. Před letošním nárůstem cen stavebních prací a materiálů očekávala částku zhruba o pětinu nižší. „Uvidíme, jak se budou ceny pohybovat. Já věřím tomu, že je to bublina, která, jak odborníci tvrdí, by měla příští rok splasknout," dodal náměstek.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bazén Liberec

Štítky stavby, rekreace, Liberec, bazén, rekonstrukce, ANO 2011, České vysoké učení technické v Praze, Pavel Švancer, dotace, Radka Loučková Kotasová, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejsou peníze, není hotový projekt. Oprava bazénu nezačne nejspíš ani příští rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.