Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kuny jsou mazaným nepřítelem majitelů aut. Zbavit se jich přitom lze snadno a levně

PR článek

S nadcházejícím podzimem by měli zbystřit především majitelé aut, kteří svůj vůz neparkují v dobře zajištěné garáži. Chladné počasí je totiž každoročně spojené s řáděním kun, které páchají v motorovém prostoru aut velké a zároveň nebezpečné škody. Kuny jsou však chráněná zvířata, jak se tedy vetřelce nenásilně a elegantně zbavit? Odpověď dává česká firma Format 1.

Kuny představují nebezpečí zejména pro motoristy, kteří svůj vůz parkují venku. Vzhledem k tomu, že kuna je velmi šikovný lezec a ke vniknutí do garáží, sklepů či na půdy jí stačí opravdu malá škvíra, nejsou však nijak vzácné ani případy jejich řádění v uzavřených garážích. 

Co je vlastně na autech láká? Zejména za chladných nocí si užívají zbytkové teplo od motoru. Zároveň jim chutnají různé zateplovací materiály a především kabely a hadice. Kvůli tomu představují kuny pro motoristy značné nebezpečí.

Otrávit? Stačí nadobro odehnat

Kuna je navíc velmi urputný a vytrvalý nepřítel. Když si zamiluje motorový prostor auta, vrací se do něj každý den, klidně i několikrát za noc. Pokud se tak majitel auta vydá do boje s vetřelcem, musí ho vyhnat nadobro. 

Jejich likvidace přitom nepřichází v úvahu, kuny skalní jsou totiž chráněná zvířata. Při pokusu o jejich otravu by navíc mohli přijít k újmě kočky, psi či jiná zvířata z okolí. Tyto drastické metody naštěstí nejsou k ochraně auta potřeba. Řešení může být humánní, praktické a k tomu účinné. 

„Stejně jako většina živočichů, také kuny jsou citlivé na určité zvukové frekvence, které jim jsou natolik nepříjemné, že v jejich přítomnosti prostě nevydrží,” říká Lucie Jakubčíková, jednatelka společnosti Format 1. Právě tato firma z Moravy se vývojem plašičů na různé druhy vetřelců specializuje už přes třicet let.

Vybití baterie nehrozí

Plašič kun je jednoduchá a účinná zařízení. Přístroj generuje náhodné měnící se zvuky určité frekvence, jež jsou kunám nepříjemné. „Kuna má dobrou paměť a pokud ji jednou vyženete, už se nevrátí,” vysvětluje Jakubčíková. V nabídce Format 1 jsou k dispozici čtyři typy elektronických odpuzovačů kun, myší a jiných hlodavců, které jsou určené do osobních a nákladních aut.

„Je možné si vybrat z tiché i slyšitelné varianty," říká Jakubčíková.  Plašič se v autě automaticky zapne a vypne na základě sledování a vyhodnocování svorkového napětí akumulátoru. Funkci přístroje indikuje LED kontrolka, během činnosti přístroje svítí, po nastartování motoru zhasne. „Odběr plašiče z autobaterie je naprosto minimální, zákazníci se tak nemusí bát vybití baterie,” dodává Jakubčíková.

Třicet let zkušeností v plašení škodné zvěře

Kuny, myši a další hlodavci netrápí jen motoristy. Nabídka společnosti Format 1 proto myslí i na majitele domů, chatiček a chalup a nabízí plašiče s napájením z běžné sítě. Ty dnes používají desítky tisíc lidí napříč republikou.

Společnost Format 1 založil začátkem devadesátých let inženýr Eduard Grec. Vášnivého zahrádkáře a šikovného vývojového pracovníka trápili na zahradě krtci. Sám si tak vyvinul účinné plašiče na jejich zahnání. Výrobky inženýra Grece fungovaly. Změna režimu mu navíc dovolila podnikat a tak vznikla firma Format 1. Pouze u plašičů na zahradu však nezůstalo.Portfolio našich výrobků je velmi široké. Vyrábíme plašiče na kuny, krtky, myši nebo ptáky. K tomu nabízíme také lapače hmyzu a menší elektrotechniku,” uvádí Jakubčíková. 

Trápili ho krtci na zahradě, tak začal šikovný inženýr vyvíjet vlastní plašiče. Úspěch s nimi slaví firma Format 1 už třicet let

Inženýr Eduard Grec byl odjakživa vášnivým zahrádkářem a velmi obratným vývojovým pracovníkem. A jelikož si i na jeho zahradu v Křenovicích u Slavkova u Brna nacházeli cestu hryzci, krtci, hraboši a další zahrádkáři nepříliš vítaná zvířata,...

Úspěšná je firma také ve výrobě průmyslových vah. „Zajišťujeme výrobu a distribuce vah, omezovačů přetížení do výtahů a jeřábů, celou řadu zemědělských vah, váhy pod sila nebo mostové a přejezdové váhy,” doplňuje. Všechny výrobky Format 1 mají podle Jakubčíkové jeden hlavní společný rys - kvalitu a s ní spojenou dlouhou životnost.

„Snažíme se vyrábět produkty tak, aby vydržely. Nemáme rádi levné šunty, které člověk rychle zahodí a nahradí novým. Naše produkty drží a když po čase potřebují servis, rádi je opravíme. Myslíme na přírodu,” uzavírá jednatelka společnosti.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kuna, auto, motor, škody, plašič, format 1, plašiče, garáž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kuny jsou mazaným nepřítelem majitelů aut. Zbavit se jich přitom lze snadno a levně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.