Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Problémy v automobilovém průmyslu ovlivňují i Denso. Část zaměstnanců bude mít zřejmě kratší pracovní týden

Liberecký výrobce klimatizací do aut Denso zvažuje zavedení kratšího pracovního týdne pro část zaměstnanců. Týkat by se to mohlo zhruba 300 lidí a znamenalo by to i snížení mzdy. Důvodem je špatná situace v automobilovém průmyslu, sdělil personální ředitel podniku Denso Manufacturing Czech Jiří Heteš. Firma se zhruba 2500 zaměstnanci patří mezi největší průmyslové podniky v Libereckém kraji.

Podle Heteše zvažují zkrácení pracovní doby o pětinu, tedy na čtyři dny v týdnu. „Pracujeme na této myšlence právě s ohledem na to, že vidíme, že objemy prodejů klesají, že objemy prodejů velmi fluktuují. To znamená generuje to související ztráty, a my chceme zejména kvalifikované lidi v podpůrných odděleních udržet tak, abychom nemuseli reagovat propouštěním," řekl Heteš. Kratší pracovní úvazek by se podle něj neměl zatím týkat pracovníků přímo ve výrobě. Zkrácení pracovní doby by znamenalo i snížení mzdy, podle Heteše uvažují zhruba o deseti procentech.

Výrobce aut i jejich dodavatele omezuje nedostatek polovodičů. Meziročně výroba za letní prázdniny klesla klesla v Česku o 39 procent na 112 481 vozů.

Cestou, jak zvládnout současnou situaci, by pro Denso podle Heteše mohlo být, kdyby se podařilo najít model s překrýváním jednotlivých oddělení při zavedení čtyřdenního pracovního týdne. „My v současné době každý měsíc ztrácíme v řádu jednotek milionů mzdové náklady, které jsou spojené s odstávkami," uvedl.

O případném zkrácení pracovní týdne chce vedení podniku podle Heteše rozhodnout co nejdříve. „Samozřejmě, zavádělo by se to na základě souhlasu zaměstnanec - zaměstnavatel. To znamená, byly by to modely, které vytvoříme, a potom se budeme se zaměstnancem snažit domluvit," uvedl personální ředitel Densa.

Zástupci Densa o svém záměru jednali už i se zástupci odborů. „Na stole to bylo, ale nelze to řešit nějakou kolektivní smlouvou. Zaměstnavatel nemůže jinak, než že se s každým individuálně dohodne. A je otázka, kolik lidí na to přistoupí. Už mě někteří kontaktovali a ptali se co dělat, že třeba platí hypotéku. Není to jednoduché," řekl Milan Šubrt z Asociace samostatných odborů, který zastupuje zaměstnance 70 firem. Podle něj Denso není jedinou firmou z automobilového průmyslu, kdo zvažuje zkrácení pracovního týdne pro část zaměstnanců.

Denso ve fiskálním roce, který skončil 31. března 2021, uskutečnilo zakázky za 10,1 miliardy korun, což je asi o 1,35 miliardy méně než o rok dříve. Díky úsporným opatřením ale hospodaření k letošnímu březnu skončilo v zisku 11 milionů korun, o rok dříve byl podnik ve ztrátě 447 milionů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denso Liberec

Štítky práce, automoto, firmy, Denso, Liberec, pracovní týden, automobilový průmysl, DENSO MANUFACTURING CZECH, Liberecký kraj, Asociace samostatných odborů České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Problémy v automobilovém průmyslu ovlivňují i Denso. Část zaměstnanců bude mít zřejmě kratší pracovní týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.