Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Úřad po čtyřech letech rozhodl, nápis Snowbitch musí zmizet. Jenže obchod už skončil

Bylo z toho tehdy velké haló. Z funkcionalistického domu v Pražské ulici ze dne na den začal mizet nápis Brouk a Babka a místo něj tu byl Snowbitch. Bez povolení úřadů, nic nevěděli ani památkáři, dům totiž památkou je. A právě stavební úřad nyní rozhodl, nápis musí zmizet. Po čtyřech letech. Rozhodnutí paradoxně přichází ve chvíli, kdy obchod na začátku září skončil. Nápis tak na budově zůstává dál.

Nařízení o odstranění k majiteli odešlo už minulý týden. „Datovou schránkou se vypravilo nařízení o odstranění nápisu. Nařízení vydal Stavební úřad Magistrátu města Liberec,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Majitel tak musí nápis odstranit, nejspíš se mu do toho ale moc nechce. „Zatím nevím, jak se k tomu postavím. Sundání současného nápisu a instalace původního je nákladná záležitost. Ani nevím, v jakém stavu ta písmena jsou, ale zásadně se tomu nebráním,“ uvedl ve vyjádření pro MF Dnes majitel obchodu Lukáš Puchta

Neodstranění nápisu by se mu ale mohlo prodražit jinak. „Pokud vlastník v daném případě neodstraní nepovolené reklamní zařízení ve lhůtě stanovené pravomocným rozhodnutím stavebního úřadu, dopustí se přestupku proti stavebnímu zákonu se sankcí až 200 tisíc korun,“ dodala Kodymová.

A sankce mohou pokračovat, přijít může exekuce. Nápis nakonec může nechat odstranit sám úřad. „Stavební úřad na náklady obce zajistí firmu, která odstranění fyzicky provede a obec následně vymáhá vynaložené náklady po vlastníkovi jako finanční částku, kde už by obec pravděpodobně využila i soudního exekutora,“ vysvětlila mluvčí radnice.

Otázka ale je, jak dlouho může něco takového trvat, když rozhodnutí o odstranění nápisu trvalo čtyři roky. Už tehdy přitom majitel obchodu nápis vyměnil bez povolení úřadů. „Jedná se o věc, která proběhla bez vědomí NPÚ i orgánu památkové péče na městě,“ uvedl tehdy ředitel libereckých památkářů Miloš Krčmář.

Majitel obchodu Puchta tehdy chtěl znovu oživit jinak velmi skomírající obchod, kauza s nápisem pro něj byla do jisté míry i reklamou. „Mým záměrem je vrátit do domu původního obchodního ducha, s kterým byl tento dům v třicátých letech minulého století postaven," plánoval Puchta.

Jenže nakonec to nevyšlo. „Ekonomicky to nevycházelo. Na to, kolik jsem tam měl zboží, jsem neměl dostatečný obrat,“ řekl listu.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky snowbitch, Brouk a Babka, Liberec, nápis, obchod, dům, Datová schránka, Miloš Krčmář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

Vidíte, už si toho všimli!

Pátek, 24. září 2021, 21:23Odpovědět

Liberecká debilita. Nechte tam třeba Brouk+Bitch. A další článek bude o nápisu Baťa. Ať mají redaktoři co žrát :-D

Pátek, 24. září 2021, 19:41Odpovědět

Úřad po čtyřech letech rozhodl, nápis Snowbitch musí zmizet. Jenže obchod už skončil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.