Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Vydejte se na Rašeliniště Jizerky

Podzimní Jizerky lákají k výletu, třeba na Rašeliniště Jizerky. Rašeliniště představují důmyslný ekosystém - odumřelé části rostlin se v nich shromažďují a ve spodních vrstvách se bez přístupu vzduchu mění na rašelinu.

Rozkládá se podél meandrů říčky Jizerky a jejích přítoků. Těží z extrémních klimatických podmínek s nízkými teplotami, bohatými srážkami i sněhovou pokrývkou. Celé sice není přístupné, ale některými místy provedou naučné stezky.

„V takové lokalitě je třeba dodržovat všechna nařízení, která jsou stanovena ochranou přírody. I s nimi však máme příležitost prohlédnout si unikátní místa, která dávají život mnoha druhům rostlin a živočichů,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraj.

Rezervace se rozprostírá v oblasti mezi Vlašským a Středním Jizerským hřebenem v nadmořské výšce okolo 880 metrů. Její osou je volně meandrující říčka Jizerka se svými přítoky – Pařezitým, Jílovým a Safírovým potokem. Chráněné území protíná takzvaná Jizerská silnice, lesní cesta, která spojuje Jizerku s horskou enklávou na Smědavě. Chráněny jsou rozsáhlé podmáčené a rašelinné smrčiny, porosty původní borovice kleče a zejména rozsáhlá otevřená bezlesí rašelinných luk, živých vrchovišť s jezírky a výskytem mnoha pozoruhodných rostlinných a živočišných druhů. Chráněná rašeliniště se nacházejí podél meandrů říčky Jizerky a jejích potočních přítoků.

Unikátem zdejší oblasti je výskyt velkého počtu minerálů v náplavech Jizerky a zejména Safírového potoka. Mnohé z nich patří mezi drahé kameny a jejich těžba v minulých staletích založila věhlas osady Jizerka. Kromě safírů, které daly lokalitě jméno, byly rýžovány také rubíny, zirkony, spinely či pleonasty a mnohé další drahokamy. Typický černý drahokam, ilmenit, byl původně pojmenován po tomto bohatém nalezišti jako iserin.

Národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizerky je pro návštěvníky přístupná buď po značené Jizerské silnici, nebo po trase naučné stezky Tři izeríny. Tato stezka nabízí seznámení s hlavními přírodními i historickými pozoruhodnostmi území. Další informace mohou návštěvníci získat v expozici malého muzea v objektu bývalé školy na Jizerce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jizerske-hory.cz

Štítky rašeliniště, Rašeliniště Jizerky, Jizerské hory, drahokam, Květa Vinklátová, naučná stezka, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Vydejte se na Rašeliniště Jizerky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.