Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bourání chaty na Smědavě. Na jejím místě vyroste wellness hotel

Výchozí turistický bod Jizerských hor – Smědava, přichází o svůj symbol, chatu, která zde stála od roku 1935. Nyní se bourá a na jejím místě vyroste objekt nový, má tu být moderní wellness hotel.

O bourání se mluvilo v posledních dnech a teď se stalo skutečností. „Zůstane jen nově rekonstruovaná terasa,“ řekl starosta Hejnic Jaroslav Demčák.

Podle něj na místě chaty bude nový objekt. „Nyní se podle úřadů řeší povolení výstavby nové budovy na stejném půdorysu, avšak podoba značně jiná,“ dodal starosta.

S plány na zbourání chaty přišel její majitel Jindřich Řehák už před třemi lety. Tehdy vizualizace přinesly hodně emocí. Podoba má být ale podle Demčáka nakonec výrazně jiná, i když jaká, to veřejné není.

Jindřich Řehák vlastní také nedaleký hotel Montanie u soušské přehrady a také hotel Antonie ve Frýdlantu. Známý je i z korupční aféry Davida Ratha, kdy byl nepravomocně odsouzen k pěti a půl letům vězení a pokutě milion korun, nakonec ale kvůli neuznaným odposlechům vyvázl bez trestu.

Chata Smědava už je minulostí

První chata byla na Smědavě postavena již v roce 1841, přesně o půlstoletí později byla k chatě přivedena i silnice. Původní chata však vyhořela v roce 1932. Ta dnešní stavba pocházela až z roku 1935.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook/Jan Polák a Chata Smědava

Štítky Smědava, bourání, chata na smědavě, jizerky, jindřich řehák, chata, hotel, wellness, Jizerské hory, Instagram, David Rath

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Suchochleb

Hodně smutné. Osobně jsem vnímal Smědavu pro Jizerské hory, jako Pustevny pro Beskydy, je to ale pohled pouze můj. Bohudík jsem ještě z generace, která na hory jezdí za turistikou, a ne na wellness.

Čtvrtek, 14. října 2021, 08:35Odpovědět

Zdeněk Hlaváček

Neslýchané ? Wellness hotel ? V tomto státě možné vše ! Minule jsem si chtěl dát polévku v tom bufetu pod terasou - Smědavský boršč 110,- bez dalšího komentáře!

Středa, 6. října 2021, 19:02Odpovědět

Petr Ruprecht

V tomhle se intenzivně neprojevila KAM? :-D

Úterý, 5. října 2021, 23:59Odpovědět

Bourání chaty na Smědavě. Na jejím místě vyroste wellness hotel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.