Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Okopávala zahradu, našla šest set let starou sošku nahého Ježíška. Žena dostane odměnu osm tisíc

V Křižanech objevila žena při práci na zahradě středověkou sošku Ježíška. Drobná plastika z pálené hlíny je podle znalce ze druhé poloviny 15. století, a poputuje proto do Severočeského muzea v Liberci. Poctivou nálezkyni Liberecký kraj odmění 8 tisíci korunami, což odpovídá 20 procentům odhadované ceny zhruba 600 let staré sošky. Podobných nálezů není mnoho, lidé je často zatají a prodají na burzách či do soukromých sbírek, řekl archeolog muzea Petr Brestovanský.

Hledači hlavně s detektory kovů podle něj doslova plundrují archeologická naleziště. „Jedná se řádově o stovky tisíc předmětů, které nám takhle mizí každý rok, většinou samozřejmě kovových. Poctivých nálezců je jen pár," doplnil Brestovanský. O to větší ocenění proto podle něj zaslouží nálezkyně z Křižan. Jde podle něj o unikátní nález sošky, která představuje malého Ježíška bez šatů, který drží v levé ruce kouli neboli sféru, která symbolizuje svrchovanou moc. Sošce chybí spodní část od půli stehen.

„Podobné plastiky v Evropě známe, ale v řádu jednotek," dodal archeolog. V Libereckém kraji se drobné plastiky Ježíška našly u Českého Dubu na Liberecku, část podobné sošky našli archeologové také u hradu Lipý v České Lípě. „Jde o votivní předmět, to jsou předměty, které sloužily k obdarování, většinou u příležitosti Vánoc nebo Nového roku. Pak mohl být tento Ježíšek součástí třeba svatého koutku nebo nějakých dřevěných jesliček, kde ležel," dodal Brestovanský.

Šest set let stará soška nahého Ježíška

V Libereckém kraji nejde o první nález, který kraj odměnil. Před třemi lety objevili lidé u Vysokého nad Jizerou na Semilsku stříbrný poklad z počátku 14. století. Nálezce mince z doby Václava II. a Jana Lucemburského odevzdal spolu se zlomky keramické nádoby, v níž zřejmě poklad původně byl, Muzeu Českého ráje v Turnově. Nálezci tehdy kraj vyplatil 137 tisíc korun. Podle náměstkyně hejtmana pro kulturu a památkovou péči Květy Vinklátové (Starostové pro Liberecký kraj) náleží nálezci podle zákona odměna v hodnotě deseti procent ceny nálezu, Liberecký kraj ji ale zdvojnásobuje. „Abychom motivovali další nálezce k odevzdání budoucích nálezů," dodala Vinklátová.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, správa, archeologie, Liberecký, FOTO, AUDIO, soška, Ježíšek, Liberecký kraj, Petr Brestovanský, Severočeské muzeum v Liberci, Jan Lucemburský, Václav II. Český, Starostové pro Liberecký kraj, Muzeum Českého ráje v Turnově, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okopávala zahradu, našla šest set let starou sošku nahého Ježíška. Žena dostane odměnu osm tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.