Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dali výpověď, opustili jistotu a vyměnili ji za Bistro na dvou kolech

Kristýna a Tomáš, mladý pár, který opustil práci v jednom z nejlepších pražských hotelů, aby si splnil svůj sen. Zálibu v cestovaní a dobrém jídle spojili ve svém Bistru na dvou kolech, se kterým křižují Liberecký a Středočeský kraj. Do podnikání se navíc pustili v nejisté době pandemie.

Myšlenka pojízdného bistra vznikla v karavanu

Zatímco Kristýna Fedorová pochází z Čáslavi, Tomáš Pitro vyrostl v Lažanech nedaleko Turnova. Poznali se v Praze, kde oba pracovali na manažerských pozicích v hotelu, který byl donedávna držitelem michelinské hvězdy. Nápad na vlastní pojízdné bistro vznikl při jedné z mnoha cest v karavanu. „Už si nejsem jistý, jestli to bylo v Toskánsku nebo na Azurovém pobřeží ve Francii. Přemýšleli jsme o tom, jak jsme frustrovaní v zaměstnání, a tehdy asi vznikl prvotní nápad spojit cestování a jídlo ve vlastním pojízdném bistru,“ uvádí Tomáš Pitro, zatímco dokončuje tabuli s dnešní nabídkou.

Vařit sám pro sebe v karavanu a rozjet fungující podnikání s pojízdným bistrem je ale zcela něco jiného. Navíc v nejisté koronavirové době. „Přestože jsme začínali letos na jaře v době pandemie, brali jsme to jako flexibilní možnost, jak v gastronomii podnikat a nebýt svázaní dalším případným lockdownem nebo opatřeními,“ vysvětluje Pitro.

S Bistrem na dvou kolech objíždí Tomáš s Kristýnou zejména Liberecký ale také Středočeský kraj. Postupně ale objevují nová místa po celém Česku.

S první sezónou, kterou nazývají jako rok nula, pomohla dvojici Tomášova sestra. Ta jim poskytla pozemek ve Voděradech, kde mělo bistro v létě základnu. „Snažili jsme se do začátku omezit co nejvíce náklady. Nyní zjišťujeme, že bychom to zvládli i bez naší základny, ale rádi se na toto krásné místo v Českém ráji vracíme,“ říká Kristýna Fedorová.

Místo langoše na přepáleném oleji domácí briošky či líčka

I když Tomáš není vyučeným kuchařem, v gastronomii se pohybuje již několik let. „Tom hrozně rád a moc dobře vaří,“ komentuje Kristýna. V jejich nabídce byste tak jen těžko hledali klobásu nebo langoš. Místo toho vymýšlí nejrůznější lákavé recepty plné čerstvých a sezónních surovin. Naprostou většinu komponentů každého jídla si navíc připravují sami.

V nejbližší době dorazí Bistro na dvou kolech například do Liberce, kde se 17. října zúčastní Dýňové neděle před radnicí.

Aktuálně začíná sezóna lanýžů. Máme tu třeba celerovo lanýžový krém, zajímavý je také salát z chobotnice nebo líčka na červeném víně s batátovo pomerančovým pyré,“ předčítá Tomáš a ukazuje přitom vypečené briošky, které pekl v půl šesté ráno, aby byly co nejčerstvější. Mimo to nechybí ani oblíbené best sellery jako trhaná kachna v briošce s vlastní majonézou nebo mini kremrole s citronovým krémem. „Chceme lidem nabídnout dobré jídlo, které si ale běžně doma neudělají,“ říká Kristýna. „Menu taky hodně ovlivňuje, na co máme chuť my. Vážně, člověka to pak úplně jinak baví,“ doplňuje se smíchem Tomáš.

Kristýna s Tomášem jsou sehraný tým, ale také partneři, kteří se v cestě za splněným snem vzájemně podporují a sdílejí své nadšení. K tomu Kristýna dodává: „Samozřejmě jsem měla trochu obavy, jak nám to bude v partnerství a podnikání fungovat, ale musím říct, že je to skvělé. Ohromně nás to baví. Každý si našel to svoje. Skvěle spolupracujeme a můžeme se jeden na druhého plně spolehnout.“

Nyní stojí mladý pár před další výzvou. Co s Bistrem na dvou kolech v zimě? Dostali několik zajímavých nabídek a zatím se napevno nerozhodli. Nejdůležitější pro ně ale prý je, aby je vaření stále bavilo. „To je moje největší přání. Aby nás to bavilo, a kromě dobrého jídla a pití jsme lidem rozdávali také radost,“ zakončuje Tomáš s úsměvem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Bistro na dvou kolech, bistro, Tomáš Pitro, Kristýna Fedorová, jídlo, podnikání, Středočeský kraj, Liberecký kraj, Praha, Francie, Čáslav, Turnov, Lažany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dali výpověď, opustili jistotu a vyměnili ji za Bistro na dvou kolech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.