Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jablonec chce bojovat s předlužeností obyvatel. Začne poradenstvím

Jedním ze zásadních problémů v Jablonci, které odhalila analýza již v roce 2019, je předluženost obyvatel. Město chce téma řešit společně s Agenturou pro sociální začleňování v rámci Plánu vzdálené dílčí podpory.

Před dvěma lety uzavřel Jablonec s touto Agenturou memorandum. Podporu a poradenství agentury chceme využít ke zlepšení finanční gramotnosti cílové skupiny předlužených osob, osob sociálně vyloučených nebo vyloučením ohrožených, informoval náměstek primátora David Mánek.

Aktuálně je v Jablonci celkem devět lokalit označených jako rizikové a sedm, kde hrozí možné sociální vyloučení.

Podle Mánka tak chce Jablonec předcházet zadluženosti rizikových skupin, zejména seniorů a mladých lidí. Pracovní skupina vycházející z provedené analýzy došla v loňském roce k více než deseti opatřením, která by měla pomoci řešit dluhovou problematiku.

„Opatření by měla zvýšit finanční odpovědnost všech cílových skupin,“ komentovala Martina Rosenbergová z odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Velkým tématem je také bydlení. Ve vybraných oblastech jde o klasický scénář, kdy soukromí majitelé nabízí bydlení za vysoké nájemné sociálně slabším osobám. Získané finance ale již do majetku neinvestují. „V těchto lokalitách se zpravidla koncentruje větší počet osob žijících v obtížné sociální situaci, často je provází dlouhodobá nezaměstnanost, exekuce, a tím pádem nejsou schopní získat standardní bydlení, dodal Mánek s tím, že se tento problém dotýká zhruba 500 lidí.

Aktuálním cílem projektu je vyhodnocení kapacity dluhového poradenství a případné vytvoření informačního dluhového centra.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Liberecký, Jablonec, zadluženost, finance, Agentura pro sociální začleňování, bydlení, Martina Rosenbergová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec chce bojovat s předlužeností obyvatel. Začne poradenstvím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.