Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dron nad věznicí? Sestřelit nejde. Ochranou je detekce i nová strategie

Drony nejenže umožňují pohled na svět z ptačí perspektivy, ale můžou se stát také nepozorovaným špehem nebo pašerákem. V posledních letech ve světe přibývají případy, kdy drony pronášely drogy nebo dokonce zbraně do věznic. Jak sdělila Drbně mluvčí rýnovické věznice Monika Králová, proti dronům Česko využívá nejrůznější technologie a strategie.

S rostoucí oblibou dronů přibývá i případů, kdy chtěli lidé drony zneužít právě k propašování drog nebo zbraní do věznic. Zatím se jedná o ojedinělé případy zejména v zahraničí, přesto Vězeňská služba ČR pracuje na zlepšení ochrany vzdušného prostoru.

Do věznice s ostrahou v jabloneckých Rýnovicích se proniknout dronem zatím nikomu nepodařilo. V uplynulém období nebyl nad naší věznicí zaznamenán přelet dronu, ani nebylo prokázáno, že by někdo chtěl využít dron k doručení drog nebo jiných zakázaných předmětů do věznice, informovala Monika Králová. Zároveň uvedla, že před několika lety byl nedaleko věznice jeden dron nalezen.V tomto případě byl ztotožněn jeho majitel a po šetření Policie ČR nebyl zjištěn úmysl zneužití, vysvětlila.

Nepozorovaný průlet za zdi jablonecké věznice? Nepravděpodobné

Že by dron nepozorovaně pronikl za zdi rýnovické věznice je podle Králové nepravděpodobné. Součástí věznice jsou strážní věže a pohyb i další činnosti odsouzených jsou pod dohledem zaměstnanců. Takže pokus o narušení prostoru dronem by byl s vysokou pravděpodobností zaznamenán a jeho zneužití eliminováno, doplnila Králová s tím, že pokud by k přeletu dronu nad věznicí přeci jen došlo, jsou dané jasné postupy, jak s ním pracovat. K tomu mluvčí dodává: V případě přeletu dronu nad věznicí nemůže dojít ke střelbě, nicméně jsou nastaveny postupy k zajištění takového prostředku. Toto však nemůžeme blíže specifikovat.

Vězeňská služba ČR (VS ČR) se tématem ochrany vzdušného prostoru nad věznicemi a vazebními věznicemi v posledních letech intenzivně zabývá. V květnu uzavřela VS ČR memorandum s Vojenským technickým ústavem (VTÚ). „Předmětem memoranda je tvorba strategie rozvoje vzájemné spolupráce v oblasti bezpečnostních služeb, právě například i v oblasti protidronových zabezpečovacích a bezpečnostních systémů,“ doplnila Králová.

S VTÚ spolupracuje VS ČR poslední tři roky také na technologii detekce dronů v blízkosti střežených objektů. Technologie je schopna s vysokou mírou přesnosti zaznamenat a monitorovat pohyb letících objektů v blízkostech střežených objektům především věznic a vazebních. Operační středisko objektu je následně okamžitě informováno o potenciálním riziku a je schopno zajistit adekvátní reakci,“ informovala v květnu VS ČR na svém webu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, Rýnovice, Jablonec, věznice, dron, vězeňská služba, strategie, Česko, droga, Vězeňská služba České republiky, Policie České republiky, Vojenský technický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dron nad věznicí? Sestřelit nejde. Ochranou je detekce i nová strategie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.