Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na další rok nakoupil Liberec elektřinu i plyn za nízkou cenu

Až do konce příštího roku má Liberec pro sebe a dalších 12 obcí nakoupenou elektřinu i zemní plyn za nízkou cenu. Aktuální ceny jsou skoro třikrát vyšší.

V tiskové zprávě o tom dnes informoval primátor Liberce Jaroslav Zámečník. „To, co se nyní děje na trhu s energiemi, není dobrá zpráva po jednotlivé domácnosti, nicméně za město Liberec se naše rozhodnutí před dvěma lety nyní potvrzuje jako správné a jsem rád, že tímto našlo město příhodnou finanční úsporu,“ uvedl primátor. Jen za letošní rok podle něj díky sdruženému nákupu komodit a zafixování ceny elektřiny a zemního plynu ušetří město zhruba 3,3 milionu korun. Radnice očekává, že za elektřinu letos zaplatí bez daně 19,1 milionu a za plyn přibližně 9,4 milionu.

Ceny na burzách jsou na minimu

Liberec hromadně nakoupil elektřinu a zemní plyn pro roky 2021 a 2022 na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) na jaře 2020, kdy byly ceny na komoditních burzách na historickém minimu. „K Liberci se ve sdruženém nákupu energií připojilo také 12 okolních měst a obcí a jejich příspěvkových organizací a akciových společností. Mezi ně patří například obecní a městské objekty, mateřské a základní školy, pečovatelské domy, technické služby a v neposlední řadě významný nadregionální spolek Brána Trojzemí. Celkově tak jde, včetně organizací města, o 94 subjektů," dodal Zámečník. Dodavateli Liberce jsou podle něj společnosti EP Energy Trading a Pražská plynárenská.

Silovou elektřinu nakoupil Liberec pro celou skupinu bez DPH za 1271 Kč/MWh v hladině nízkého napětí a za 1299 Kč/MWh v hladině vysokého napětí. U maloodběru zemního plynu skupina platí bez daně 435 Kč/MWh a u velkoodběru 440 Kč/MWh. Elektřina i plyn u ročních kontraktů se podle údajů liberecké radnice nyní na ČMKB prodává za téměř třikrát vyšší ceny.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Mocňák

Štítky energie, správa, Liberec, elektřina, zemní plyn, Jaroslav Zámečník, Českomoravská komoditní burza Kladno, EP Energy Trading, Pražská plynárenská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na další rok nakoupil Liberec elektřinu i plyn za nízkou cenu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.