Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Více na investice i příspěvkovým organizacím. Kraj bude mít díky sdíleným daním stovky milionů v rozpočtu navíc

Liberecký kraj připravuje na příští rok rozpočet 3 886 miliardy korun, je o 18 procent vyšší než ten letošní. Hlavním důvodem jsou vyšší příjmy dané novelou zákona o sdílených daních, díky tomu kraj získá navíc 360 milionů korun. Dalších 310 milionů dá kraj do rozpočtu na příští rok z vyšších příjmů letošního roku. Víc peněz díky tomu dostanou příspěvkové organizace, víc bude i na investice, řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

Pro letošní rok připravil Liberecký kraj v obavách z vývoje koronavirové pandemie úsporný rozpočet s příjmy a výdaji 3,277 miliardy korun, do konce října byly příjmy díky dobrému vývoji už o 565 milionů korun vyšší. „Zatím nedokážeme odhadnout, jaký bude vývoj v listopadu a prosinci, předpokládáme ale, že i po zapojení těch 310 milionů do rozpočtu na příští rok skončíme s přebytkem kolem 300 milionů korun stejně jako v minulých letech," doplnil Miklík. Tyto peníze bude ale kraj rozdělovat až v příštím roce.

Přestože bude Liberecký kraj v příštím roce hospodařit s větším objemem peněz, ne všechny požadavky resortů se podařilo uspokojit, původně žádaly ještě o dvě miliardy víc. Výrazně víc peněz dostanou ale podle Miklíka v příštím roce příspěvkové organizace zřizované Libereckým krajem, jejichž rozpočet pro letošní rok v rámci úspor zkrátili o 4,6 procenta na 1,083 miliardy korun. V příštím roce by měly dostat o 193,7 milionu korun víc, což představuje celkový nárůst o 17,9 procenta. „Důvodem je zhruba šestiprocentní zvýšení mezd, víc peněz budou ale podle odhadu potřebovat i na provoz a energie," dodal náměstek.

Víc peněz půjde příští rok také do dopravy nebo investic. „Na dopravní obslužnost například pošle kraj v příštím roce o 68 milionů korun víc než letos, namísto 735 milionů to bude 803 milionů," doplnil Miklík. Zvýší se i objem peněz určených na spolufinancování projektů, na které získal kraj evropské dotace. Zatímco letos bylo v rozpočtu 180 milionů korun, pro příští rok je tam o 85 procent víc, přes 333 milionů. Víc peněz rozdělí kraj i z dotačního fondu, který letos kvůli úsporám zkrátil na 83 milionů korun, příští rok v něm znovu bude přes 110 milionů jako loni.

I když kraj na letošní rok připravil rozpočet s příjmy a výdaji 3,277 miliardy korun, ve skutečnosti hospodaří s objemem peněz výrazně vyšším. Celkově už příjmy kraje překročily 11,3 miliardy korun, výdaje zatím byly zhruba o 680 milionů korun nižší. Důvodem vyšších příjmů jsou evropské dotace, ale také dotace pro školství a sociální služby, které účty kraje jenom "protékají".

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, Liberecký, 2022, peníze, Liberecký kraj, investice, Zbyněk Miklík, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více na investice i příspěvkovým organizacím. Kraj bude mít díky sdíleným daním stovky milionů v rozpočtu navíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.