Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj přispěje venkovským prodejnám. Připraveny má tři miliony korun

Venkovské prodejny v Libereckém kraji mohou do pondělí 8. listopadu žádat o dotace z programu Obchůdek 2021+, který vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Připraveny jsou tři miliony korun a získat mohou na provoz od 20 do 100 tisíc korun, řekl novinářům krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj). Krajský úřad zatím podle něj dostal zhruba dvě desítky žádostí.

Ministerstvo vyčlenilo na letošní rok pro kraje 39 milionů korun, do roku 2025 se počítá s podporou do 195 milionů. Do programu se letos zapojilo 11 krajů. O dotaci mohou žádat provozovatelé venkovských prodejen v obcích do 1000 obyvatel nebo také do 3000 obyvatel, pokud v jednotlivých částech obce nežije víc než tisícovka lidí. „Podpora z programu Obchůdek 2021+ je zaměřena na provozní výdaje, kde žadatelé mohou uplatnit náklady na mzdy, energie, nájem, internetové služby nebo bankovní služby," doplnil Ulvr.

V Libereckém kraji je 215 měst a obcí, z toho 195 má méně než 3000 obyvatel. Aby kraj zjistil alespoň přibližný zájem o program, oslovil podle Ulvra vedení všech těchto 195 obcí s anketou. „Odpovědělo 85 z nich, z toho 66 již předběžné podmínky programu splňuje," řekl. O dotaci už podle něj požádali provozovatelé obchodů například ze Svijanského Újezdu, Lázní Libverda, ale také z horských středisek Benecko, Vítkovice nebo Jiřetín pod Bukovou.

Liberecký kraj podobný program na podporu venkovských obchodů zatím neměl, i když se o něm už diskutovalo. Podle Ulvra by ale mohla podpora pomoci udržet prodejny hlavně v nejmenších obcích. „Vesnické prodejny nejsou jen místem, kde si člověk obstará běžný nákup, ale často je to i centrum setkávání zejména starších obyvatel. Proto má rozhodně smysl tyto prodejny na venkově zachovat, a právě dotační program Obchůdek 2021+ by tomu mohl výrazně pomoci," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Papírnictví Mix

Štítky trh, správa, hospodářství, Liberecký kraj, dotace, Jiří Ulvr, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj přispěje venkovským prodejnám. Připraveny má tři miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.