Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Místo bývalé Textilany v Liberci developer připravuje výstavbu 1120 bytů

Nová obytná čtvrť s 1120 byty by měla v budoucnu vzniknout na místě bývalé Textilany v Liberci. Jde o investici zhruba za čtyři miliardy korun. Zatím jde ale jen o plány na papíře. Dokončenou územní studii developer představí veřejnosti v úterý. Podle primátora stotisícového Liberce Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) by v nové čtvrti mohlo bydlet zhruba 2700 lidí, a bude tak například nutné dořešit, kam budou docházet děti do škol či školek.

„Pravděpodobně budeme chtít po developerovi podle našich nově připravovaných zásad i příspěvek na tuto budoucí veřejnou infrastrukturu, ale to všechno teprve nás čeká. Teď bude 16. 11. představena veřejně celá územní studie zástavby území Textilany," dodal Zámečník.

Areál bývalé Textilany patří od roku 2018 investiční společnosti Middle Europe Investments (MEI). Nevyužívaný je už 20 let. Textilní továrna se v devítihektarovém areálu nacházela zhruba dvě století, dnes její historii připomíná pouze budova bývalé tkalcovny vlny Blaupunkt v jihozápadním cípu u Klicperovy ulice. Ostatní budovy jsou zbourané.

Co bude s pozemky po Textilaně? Investor dokončuje územní studii

Brzy to bude dvacet let, co zmizela liberecká Textilana. Liberečáci si tak už na pláň kousek od centra, kudy jen profrčí tramvaj, vlastně zvykli. V roce 2018 ale pozemky koupil nový majitel, který zde plánoval bytovou výstavbu. Nyní dokončuje...

Studie, která je dostupná už nyní na webu města, řeší širší území než je jen Textilana. Jde o oblast zhruba 14 hektarů v údolní nivě Harcovského potoka, kolem níž se na přilehlých kopcích rozkládají sídliště Králův Háj, Broumovská a Hvězdná. Přes nevyužité území vede tramvajová trať do Jablonce nad Nisou. Podle autorů studie je základní ideou jejich návrhu doplnění struktury města o novou čtvrť, která bude připomínat ducha místa bývalé Textilany, propojovat zeleň i okolní rezidenční čtvrti do harmonického celku.

Prostor chtějí autoři studie rozdělit na dvě zóny, v centrální části bude park přístupný hlavními pěšími trasami. Území bude podle nich vybaveno sportovišti, dětskými hřišti, městským mobiliářem a vodními plochami. Počítají i s tím, že ulice bude lemovat stromořadí. Aleje budou i podél frekventované Jablonecké ulice, kterou by měl překlenout most pro bezpečnější přecházení pěších.

Plocha zeleně by měla zabírat skoro 4,5 hektaru, zástavba bezmála sedm hektarů. V plánu je výstavba deseti obytných domů s 1120 byty ve čtyřech etapách. Hustota osídlení by měla být 100 až 160 obyvatel na hektar. K parkování by mělo být k dispozici 1610 míst, z toho 1350 v podzemních garážích, 150 v nadzemních a 110 v ulicích.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Domy jinak

Štítky byty, stavby, správa, Liberec, Textilana, developer, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Middle Europe Investments, a.s., Blaupunkt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo bývalé Textilany v Liberci developer připravuje výstavbu 1120 bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.