Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Výstavba bytů je v kraji po loňském útlumu opět na vzestupu

Po útlumu v loňském roce, na němž má podíl pandemie koronaviru, bytová výstavba v Libereckém kraji opět roste. Do konce září zahájili stavbaři v kraji výstavbu 1195 nových bytů, to je téměř o třetinu víc než za stejné období loňského roku. Víc bylo i dokončených bytů.

Podle předběžných údajů z Českého statistického úřadu (ČSÚ) zaznamenali vetší růst v  zahájené výstavbě statistici jen v hlavním městě a Karlovarském kraji. V celé zemi se do konce září začalo stavět 32 435 nových bytů, o pětinu víc než před rokem.

Stovky nových bytů se staví v Liberci, ale také třeba v horských střediscích. Uzavření penzionů a hotelů v době pandemie výrazně zvýšilo zájem o apartmány v rekreačních oblastech.

Bezmála 190 bytů nabídne do roku 2025 areál bývalé tiskárny v blízkosti centra krajského města a další projekty se v Liberci připravují. V krajském městě připravuje developer výstavbu 1120 bytů na místě bývalé textilní továrny Textilana, zcela nová čtvrť s více než 600 byty by měla vzniknout také na okraji města u sídliště Kunratická, zhruba 400 bytů nabídne projekt na Perštýně.

Bydlení je stále nedostatek

Navzdory nové výstavbě stále nabídka výrazně zaostává za poptávkou po bydlení. Platí to zejména pro stotisícový Liberec, kde je většina nových bytů prodaná před tím, než je stavbaři dokončí. Platí to také pro projekt v areálu bývalých Montážních závodů, který nabídl 114 družstevních bytů, 112 bytů do vlastnictví a staví se tam ještě 90 nájemních bytů pro seniory. Družstevní byty jsou vyprodané, ze 112 bytů do vlastnictví v rámci projektu Rezidence nábřeží je také většina prodaných či rezervovaných, v nabídce je posledních pět bytů.

V kraji se stále staví hodně rodinných domů, v nově zahájené výstavbě tvoří polovinu bytů. Ještě větší podíl mají byty v rodinných domech v dokončené výstavbě, kde tvoří více než tři čtvrtiny zkolaudovaných bytů. Za devět měsíců letošního roku dokončili stavbaři 576 nových bytů, bezmála o 13 procent víc než ve stejném období loňského roku. Z toho 439 bytů bylo v rodinných domech a 34 bytů vzniklo přestavbou původně nebytových prostor.

V celém Česku dokončili stavbaři do konce září 24.282 nových bytů, jen zhruba o čtyři procenta víc než ve stejném období loňského roku. Nejvíc bytů předali stavbaři do užívání ve středních Čechách, Praze a na jižní Moravě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, ČSÚ, Liberecký, stavba, bydlení, pandemie covidu-19, projekt, Liberecký kraj, Liberec, Český statistický úřad, rodinný dům, Karlovarský kraj, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba bytů je v kraji po loňském útlumu opět na vzestupu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.