Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jáma s jezírkem na Perštýně mizí. Vyroste zde čtyři sta bytů i park

Měla tu vzniknout nákupní galerie, nakonec dlouhé roky byla v samotném centru města v ulici Na Perštýne stavební jáma s jezírkem. To se v posledních týdnech mění, v místě pracují bagry a brzy tu vyroste nová čtvrť s byty, obchody, kancelářemi, ale i parkem.

„Projekt postupně nabídne více než 400 bytů ve čtyřech etapách výstavby. Připraveny jsou byty od malometrážních 1+kk až po velkorysé vícepodlažní byty s terasami nebo předzahrádkami,“ představuje projekt investor LIF Group ve webové prezentaci.

Návrh dostalo na starost hned několik architektonických kanceláří, podílí se na něm Domy jinak, kteří navrhli i zastavění nedalekého prostoru po bývalé Textilaně, ale i liberečtí SIAL nebo nadnárodní kancelář architektů z CHAPMAN TAYLOR.

Léta zanedbávaný kout Liberce chce soukromý investor proměnit v živé město

Léta zanedbávaný kout Liberce chce soukromá společnost Middle Europe Investments (MEI) proměnit v živé město. Nová čtvrť by měla nabídnout bydlení v zeleni, ale také promenádu s obchody a kavárnami, malé náměstí by mělo nést jméno Liebiegů, s...

Z toho, že místo jámy vznikne obytná čtvrť, má radost i náměstek primátora Jiří Šolc, který projekt od počátku podporoval. Podle něj nehrozí, že se kvůli tomu zhorší dopraví situace v centru města. „V dlouhém a složitém procesu povolování projektu musel investor doložit i dopravní studii včetně simulace,“ řekl. 

Přírůstek dopravy z titulu projektu Nový Perštýn je podle Šolce marginální. „Ani se neprojeví v každoročním nárůstu dopravy obecně. Komplikovaná minikruhová křižovatka výrazně zlepší instalací semaforů pro pěší,“ dodal.

O vzhled Liberce se stará Kancelář architektury města a i podle ní jde o dobrý projekt. „Jsem rád, že zmizí volná plocha z dolního centra města a nahradí ji multifunkční zástavba pro bydlení i kanceláře a pracovní prostory,“ řekl vedoucí kanceláře Jiří Janďourek.

Projekt Nový Perštýn

Kancelář podle něj s architekty projekt nekonzultovala, protože byl schválen ještě před její vznikem. „V současné době jsme se domluvili na koordinaci kvality veřejného prostranství a použitého materiálu,“ dodal.

Janďourek věří, že projekt bude splňovat nejnáročnější kritéria kvality pro městské prostředí a pro městské bydlení. „Každá nová výstavba přináší dopravní zátěž. Předpokládám, že projektová příprava vznikla v požadované kvalitě a případná sporná místa akceptovala,“ uzavřel.

Investor projekt připravuje několik let, tři roky trvalo, než získal územní rozhodnutí. Výstavba má vyjít na zhruba miliardu a půl korun a trvat má až sedm let.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nový Perštýn

Štítky perštýn, liberec, nový perštýn, výstavba, projekt, centrum města, Jiří Šolc, SIAL, jezírko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Ty žvásty z Kanceláře analfabeta města jsou tu měsíc co měsíc, rok co rok. Autobusák, Perštýn, Textilana, Papírák. Zámečník, Šolc, Janďourek, Půta - tragédie města a jejich definitivní naplnění hlášky z filmu Grandhotel.

Sobota, 4. prosince 2021, 11:11Odpovědět

Jáma s jezírkem na Perštýně mizí. Vyroste zde čtyři sta bytů i park  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.