Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Léta zanedbávaný kout Liberce chce soukromý investor proměnit v živé město

Léta zanedbávaný kout Liberce chce soukromá společnost Middle Europe Investments (MEI) proměnit v živé město. Nová čtvrť by měla nabídnout bydlení v zeleni, ale také promenádu s obchody a kavárnami, malé náměstí by mělo nést jméno Liebiegů, s nimiž je historie místa úzce spjata. Lokalita po bývalé továrně Textilana nabídne bydlení až pro 4000 lidí, zástavba území podle odhadů potrvá deset až 15 let. Studii nové čtvrti veřejnosti představili architekti pražského ateliéru DOMYJINAK.

Město záměr investora vítá. „Toto dneska zničené a opuštěné území se vrátí do struktury města, budou tam byty, budou tam obchody, služby, administrativní budovy, bude se tam žít a vyrábět, pro město to bude mít ekonomický přínos, vzniká tady nový krásný kus města," řekl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). Jednou z mála výhrad, které k projektu ze strany města zazněly, byla absence mateřské a základní školy. Kapacity v okolních lokalitách jsou vyčerpané a tak i to bude zřejmě podle Šolce nutné v nové čtvrti zajistit.

Léta zanedbávaný kout Liberce chce soukromý investor proměnit v živé město

„Toto místo je pro naše město naprosto klíčové a srdcové, sem přichází v 19. století první z rodu Liebiegů, aby tu zahájil svou obchodní a podnikatelskou kariéru, která znamenala rozkvět celého našeho města," doplnil náměstek. I po druhé světové válce byla textilní továrny dobrým zaměstnavatelem Liberečanů. V dobách největší slávy zaměstnávala 8000 lidí. Ještě na počátku 90. let 20. století byla tehdejší Textilana největším výrobcem vlněných tkanin v zemi, výroba ale před 20 lety skončila.

Nová Kunratická má zelenou. Bude to jedna z nejkrásnějších částí města, věří náměstek

Téměř sedm set nových bytů, dům pro seniory, školka i umělecká díla a zeleň. Za sídlištěm Kunratická ve směru na Jablonec vznikne vlastně nová liberecká čtvrť Nová Kunratická a její vznik je zase o kousek blíž. Plánovací smlouvu totiž schválila...

V listopadu 2001 skončila textilka v konkurzu kvůli neschopnosti splácet závazky. O tři roky později začala demolice areálu, jako poslední šel v březnu 2005 k zemi 84 metrů vysoký tovární komín. Tehdejší vlastník chtěl na pozemcích vybudovat zábavní a obchodní centrum Hollandia, z projektu ale sešlo. Později se objevil i záměr proměnit lokalitu v novou obytnou čtvrť, až teď ale dostává záměr reálné obrysy. Rozdělený je na dvě části - městskou, která navazuje na ulici Na Bídě, a rezidenční bydlení v zeleni podél Jablonecké ulice.

Léta zanedbávaný kout Liberce chce soukromý investor proměnit v živé město

Architekti zakomponovali i jedinou budovu, která demolici Textilany přežila. Jde o bývalou soukárnu v jihozápadním cípu u Klicperovy ulice, která ve 30. letech 20. století dostala cenu za průmyslový design - Blaupunkt. Projekt počítá s renovací budovy a novým využitím, doplnit by ji měly další hmotově podobné obytné budovy s obchody a službami v přízemí. „Průhled na historickou budovu z ulice Na Bídě ale zůstane zachován," řekl při dnešní prezentaci jeden z autorů Petr Šikola.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Domy Jinak

Štítky byty, stavby, správa, Liberec, Textilana, bydlení, obchod, Middle Europe Investments, a.s., Jiří Šolc, projekt, druhá světová válka, Starostové pro Liberecký kraj, Blaupunkt, Hollandia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léta zanedbávaný kout Liberce chce soukromý investor proměnit v živé město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.