Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vím, co ta potvora dokáže, říká zdravotní sestra. Slouží i v armádě jako záložačka

Petra Kurfiřtová si na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemůže. Matka dvou dospívajících dětí má dvacetiletou praxi jako zdravotní sestra v jablonecké nemocnici. V posledních letech si navíc splnila sen o službě v armádě, kde je zdravotnickým záchranářem liberecké pěší roty. Petra Kurfiřtová je tak další osobností seriálu Liberecké Drbny (NE)OBYČEJNÍ.

Poslední měsíce celou společnost paralyzuje koronavirus. Petra Kurfiřtová s obavami sleduje, jak koronavirová pandemie rozděluje českou společnost. „Ač mají seberozdílnější názory, měli by lidé věřit odborníkům, mít ohled na druhé a pomoci nám sestrám, lékařům a dobrovolníkům porazit a vyhrát boj, který opravdu není jednoduchý,“ myslí si.

Sama pracovala na jednom z covidových oddělení, má tak z první ruky, jak nebezpečný covid je. „Vím, co ta potvora dokáže,“ zdůrazňuje. Mrzí ji, jak nákaza veřejnost radikalizuje a rozdělila ji na dva nesmiřitelné tábory. Zdravotní sestra prosí občany, aby odložili stranou rozdílné názory a pomohli sestrám lékařům a dobrovolníkům nemoc porazit. „Ten boj opravdu není jednoduchý,“ dodává.

Nikdy bych nechtěl vyjíždět k rodině nebo přátelům, prozradil hasič Kamil Socha

Profesionální i dobrovolný hasič, takové dva v jednom. Přesně tím je Kamil Socha z Frýdlantu. K hasičům se dostal už jako malý kluk a koníček u něj přerostl v zaměstnání. Jeho příběh vám přinášíme v dalším díle (ne)obyčejných.

Aby toho neměla málo, Petra Kurfiřtová před třemi lety vstoupila do aktivních záloh armády. Slouží jako zdravotnický záchranář pěší roty Krajského vojenského velitelství Liberec. Původně chtěla vstoupit do profesionální armády a pomáhat doma i na misích v zahraničí, s ohledem na rodinu a věk nakonec zvolila jinou možnost. Na možnost sloužit v uniformě ale nezapomněla. „Částečně jsem si tuto cestu našla vstupem do zálohy,“ říká.

Jenže skloubit práci zdravotní sestry s účastí v aktivních zálohách není vůbec snadné. Náročné dny v práci ji občas nedovolí zúčastnit se cvičení, zpravidla ale mezi spolubojovníky nechybí. „Nechci nic zameškat. Nejen kvůli mně, ale také kvůli jednotce, kde má každý svoji pozici a důležitou roli,“ pokračuje.

Petra Kurfiřtová je členkou aktivní zálohy české armády

V její práci v nemocnici i armádě ji podporuje i rodina, má dvě dospívající děti. Službu v záloze považuje za vhodnou pro všechny, kteří mají rádi svoji zemi a jsou schopni a zejména ochotni vystoupit z komfortu dnešní doby. „Jsou věci, které musíte cítit, vnímat je a vnitřně s nimi souhlasit. Aktivní záloha je přesně taková,“ vysvětluje.

Její jednotka nemá plný stav, každý, kdo by měl o službu v armádě zájem, má možnost. „Kdo má navíc rád pohyb, adrenalin, nové věci a výzvy, to vše aktivní záloha dává a i díky tomu mě naplňuje,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Petry Kurfiřtové

Štítky neobyčejní, zdravotní sestra, aktivní záloha, armáda, covid, Drbna.cz, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Vím, co ta potvora dokáže, říká zdravotní sestra. Slouží i v armádě jako záložačka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.