Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tajfun na Filipínách zabil čtyři stovky lidí. Zoo posílá finanční pomoc záchrannému centru

Přírodní katastrofa zasáhla koncem minulého týdne Filipíny. Ničivý tajfun má téměř čtyři sta obětí. Prohnal se i ostrovem Negros, kde působí nezisková organizace Talarak. S tou mnoho let spolupracuje liberecká zoo, která se rozhodla organizaci podpořit a pošle jí 50 tisíc korun.

„V jednom ze tří záchranných center, které Talarak na ostrově Negros provozuje, došlo dle slov jeho pracovníků doslova ke zkáze. Zaměstnanci přišli o své domovy, vlivem silného větru a deště se zřítily ohradníky a voliéry a uhynulo několik vzácných zvířat,“ popsala mluvčí liberecké zahrady Barbara Tesařová.

Podle slov pracovníků organizace došlo vlivem silného větru a deště k vylití řeky Hilabangan. „Hladina řeky vzrostla o téměř dva metry a blesková povodeň společně s větrem způsobila doslova zkázu. Zničila domy, způsobila blackout a odtrhla lidi od přístupu k pitné vodě. V našem záchranném centru kompletně zničila infrastrukturu a zdevastovala výběhy i voliéry. Vlivem tajfunu došlo k úhynu i několika vzácných zvířat včetně našich chovných kriticky ohrožených zoborožců,“ popisuje situaci ředitel organizace Talarak Matt Ward.

Zahrada tak posílá organizaci 50 tisíc na pomoc s odklízením škod a na zajištění péče o přeživší zvířata.

Pomoci filipínským ohroženým zvířatům ale může i veřejnost, a to zasláním libovolné částky na účet Nadačního fondu České koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC) 2198370339/0800, do poznámky stačí uvést jméno Talarak. „Všem, kterým není osud zvířat lhostejný a zapojí se do sbírky spolu s námi, mnohokrát děkujeme. Jakákoli, i drobná, pomoc znamená pro zvířata i pracovníky zdevastovaného záchranného centra opravdu mnoho,“ dodal ředitel liberecké zoo David Nejedlo.

Zoo Liberec s organizací Talarak spolupracuje již od roku 2008. „Pomáháme se zajištěním veterinární péče v tamních záchranných centrech a podporujeme repatriaci mláďat odchovaných v lidské péči v centrech zpět do volné přírody ostrova Negros,“ uvedla Tesařová.

„Talarak se velmi významně podílí na záchraně mnoha filipínských druhů, které se vlivem člověka a odlesňování ocitly na pokraji vyhubení a ve volné přírodě jich zbývá posledních pár jednotek či desítek jedinců. Především se jedná o prase visayánské, sambara skvrnitého, holuba negroského, zoborožce rýhozobého a zoborožce žlutobradého. Díky dlouhodobé práci, úsilí a snaze Talaraku ale mají šanci na přežití,“ vysvětlil Nejedlo.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky zoo, liberec, zoo liberec, tajfun, Filipíny, Negros, Zoologická zahrada Liberec, Matt Ward, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Tajfun na Filipínách zabil čtyři stovky lidí. Zoo posílá finanční pomoc záchrannému centru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.