Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pro skiareály v Libereckém kraji začne hlavní část zimní sezony, pomohlo ochlazení

Pro skiareály v Libereckém kraji začne o vánočních prázdninách hlavní část zimní sezony. Podmínky pomohlo vylepšit ochlazení v tomto týdnu, které umožnilo výrobu technického sněhu. Na sjezdovkách leží až metr sněhu, vyplývá z informací od provozovatelů středisek. Areálům by neměla ani příliš ublížit obleva na Štědrý den, neboť od soboty by se mělo opět začít ochlazovat.

Na Ještědu v Liberci mají lyžaři k dispozici 1,5 kilometru dlouhou červenou sjezdovku Nová Skalka. „Ochlazení umožnilo znovu ji zasněžovat a vypadá tak opět jako nová," uvedl ředitel areálu Jakub Hanuš. Dosavadní zájem o lyžování na Ještědu si pochvaluje. „Je velký, ve středu jsme měli 800 lidí," dodal. Od víkendu začne na Ještědu pro trénink lyžařů sloužit i F10.

Spokojený je zatím i ředitel společnosti Ski bižu Pavel Bažant, která provozuje tři největší skiareály v Jizerských horách. „Zatím to není špatné. Začátek je lepší, než jaký pamatujeme z předchozích sezon," řekl. Problémy podle něj nejsou ani s dodržováním protiepidemických nařízení. „Opatření co jsou, plníme, ale lyžaře víceméně neomezují. Lidé si na ně zvykli," dodal.

Na Tanvaldském Špičáku je zatím otevřená 1,2 kilometru dlouhá sjezdovka Kostelní, postupně se přidají další a nejpozději v pondělí by měl být otevřený prakticky celý areál s osmi kilometry tratí. Na Severáku v Hraběticích je možné lyžovat v části Sever a Bedřichov zahájí provoz od soboty, i když nejprve bude k dispozici jen dětský vlek na Malinovce. „Pokud se předpověď naplní, tak od 27. bychom to otevřeli až nahoru," dodal Bažant.

V Jizerských horách jsou v provozu i skiareály v Kořenově a Desné. Otevřená jsou také střediska v západní části Krkonoš - Harrachov, Benecko, Vítkovice či Paseky nad Jizerou. Od pátku se k nim přidá největší skiareál v kraji, který je v Rokytnici nad Jizerou. Minulých dnů tam využily k zasněžování. „Museli jsme znovu zasněžit spodní partie sjezdových tratí a nyní už se naše úsilí plně zaměřuje na vrchní části sjezdových tratí, kde bohužel hodně chybí přírodní sníh," řekl ředitel skiarálu Vít Pražák. Areál bude zatím v částečném provozu. Pokud se podaří vyrobit dostatek technického sněhu, od soboty by mohla být v provozu i modrá sjezdovka na Lysou horu, která je se třemi kilometry nejdelší v kraji.

Relativně dobré jsou podmínky i pro běžkaře v Jizerských horách. Na magistrále ve směru od Bedřichova je kvůli malé vrstvě sněhu rolbou upravený úsek až od Blatného rybníka u Nové Louky. Neupravuje se ani třeba úsek kolem Krásné Máří.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký kraj, Ještěd, Štědrý den, lyžař, Jizerské hory, Liberec, Nová Skalka, Bedřichov, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Pro skiareály v Libereckém kraji začne hlavní část zimní sezony, pomohlo ochlazení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.