Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Liberec v příštím roce investuje přes půl miliardy korun. Nejvíc peněz půjde na bývalou galerii nebo Uran

Liberec v příštím roce investuje přes půl miliardy korun. Nejvíce půjde na dokončení přestavby nevyužívaného Liebiegova paláce na Centrum aktivního života. Finální etapa v příštím roce vyjde na 150 milionů korun, řekla mluvčí radnice Jana Kodymová. Bývalé sídlo Oblastní galerie dělníci přestavují na víceúčelové komunitní centrum od minulého roku, celkové náklady na rekonstrukci přesáhnou čtvrt miliardy korun.

Mezi další velké investice patří připravovaná částečná rekonstrukce úřednické budovy Uran za 116 milionů korun. Na výstavba domů pro sociální bydlení v ulici Na Žižkově se 49 byty a dokončení sociálního domu v ulici Milady Horákové s devíti byty půjde v příštím roce zhruba 100 milionů korun. Skoro 90 milionů korun by měla stát rekonstrukce budovy mateřské školy Malínek a na dokončení výstavby vodojemu Horská a přivaděče půjde 23 milionů. „Čtrnáct milionů bude stát modernizace kuchyně a oprava střechy základní školy Kaplického v Doubí. Město rovněž zahájí rekonstrukci a budování komunikací ve vnitřním okruhu, tedy ulice Nová Pastýřská a Sokolská, a také plánuje stavební úpravy ulice Vítězné, to vše za 50 milionů korun," dodala Kodymová.

Mezi projekty města s velkým dopadem na dopravu podle ní patří připravovaná úprava křižovatky Žitavská a Švermova s napojením na silnici I/35, parkoviště P+R v Pastýřské ulici a první etapa regenerace sídliště Ruprechtice, která se týká Rychtářské ulice. „V rámci zvýšení bezpečnosti dopravy v Liberci pak vzniknou nové chodníky a cyklopruhy v Hlávkově ulici a autobusové zastávky a rozšíření chodníku v Ruprechtické ulici," dodala mluvčí radnice.

Klíčovým projektem Liberce, na kterém pracuje Kancelář architektury města (KAM), je příprava soutěže pro řešení území v dolním centru Liberce. „Jedná se o průmyslový a textilní brownfield uprostřed města, takzvaný Papírák, který má spolu s jižními terasami mimořádnou historii, potenciál a ducha. Je to taková naše ´Malá Strana´," uvedl vedoucí KAM Jiří Janďourek. Podle něj nyní připravují architektonicko-krajinářskou soutěž pro toto území. „Pro oživení centra je to klíčový úkol. Chceme místo proměnit na kreativní čtvrť s dostupným městským bydlením a synergicky propojit i s kandidaturou na Evropské hlavní město kultury 2028," dodal Janďourek.

Výdaje Liberce příští rok přesáhnou 2,536 miliardy korun, příjmy budou o 257 milionů nižší. Rozdíl radnice zaplatí z přebytku hospodaření z předchozích let a z nevyčerpaných peněz ve fondech rozvoje.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky hospodářství, správa, rozpočet, investice, Liberec, 2022, rekonstrukce, Milada Horáková, Žižkov, galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Liberec v příštím roce investuje přes půl miliardy korun. Nejvíc peněz půjde na bývalou galerii nebo Uran  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.