Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Po týdenní odstávce se v sobotu znovu otevřel bazén. Nově provozovaný městem

Liberecký bazén po dlouhých letech vyměnil provozovatele. Po Ještědské sportovní ho přebírá nově vytvořená městská společnost Bazén Liberec. Návštěvníci bazénu by ale nic poznat neměli, největší změnou je roční permanentka.

Jinak zatím zůstává vše při starém – ceník, otevírací doba i nabízené služby. V provozu je i tobogan, který při týdenní odstávce prošel revizí. „Tobogan je provozuschopný. Prošel pravidelnou tříletou kontrolou s posouzením bezpečnostních rizik," řekl provozní ředitel Bazénu Liberec Leoš Borkovec.

Nového provozovatele má plavecký stadion po 27 letech. Před tím se o něj starala společnost Ještědská sportovní, která už v této činnosti nechtěla dát pokračovat. Nový provozovatel převzal většinu jejích zaměstnanců, kteří v areálu pracovali, zhruba 50 lidí. Jedinou novinkou je zatím roční permanentka za 3900 korun pro dospělé a za 2900 korun pro děti. „Zatím si ji zakoupilo 54 lidí," uvedl Borkovec.

Bazén v budoucnu čeká kompletní rekonstrukce, o které se mluví druhé volební období. Neproběhne ale ani letos. Projekt není hotový a město ani nemá zajištěné financování. Naposledy žádalo o 300 milionů od Národní sportovní agentury (NSA), tak ale žádost zamítla. „Předpokládám, že NSA vyhlásí novou dotační výzvu, do které se opět přihlásíme,“ řekla náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).

Liberec od státu tři sta milionů na bazén nedostane. Je to nespravedlivé, vadí náměstkyni

Vedení Liberce připravuje rekonstrukci městského bazénu. Ta má vyjít podle odhadů na astronomickou miliardu. Město proto požádalo stát, respektive Národní sportovní agenturu (NSA) o dotaci 300 milionů. Jenže agentura dotaci pro Liberec odmítla....

Podle opoziční zastupitelky Zuzany Kocumové (LOL) ale příprava rekonstrukce nevzbuzuje příliš důvěry. „Opravdu někdo věří, že plán rekonstrukce bazénu byl víc, než planý volební slib? Nebo si vedení města nedokáže spočítat ani základní věc, jako je financování skoro miliardové rekonstrukce?“ ptá se.

Městu by totiž podle ní dotace od NSA na rekonstrukci stejně nestačila. Na opravu bazénu totiž nejsou v rozpočtu města žádné peníze, radnice by přitom potřebovala bez daně asi 820 milionů korun. I kdyby tak získala 300 milionů od státu, stále chybí přes půl miliardy. A tu nemá.

Rekonstrukce by tak mohla začít možná až v roce 2023, tedy v dalším volebním období. Do té doby bude bazén spravovat městská společnost. Plavecký areál opravu přitom nutně potřebuje - důležitá technologická zařízení sportoviště dosluhují, střechou zatéká, nevyhovující je zasklení budovy a vana hlavního bazénu prosakuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Bazén Liberec

Štítky bazén, Liberec, plavání, rekonstrukce, bazén liberec, NSA, Zuzana Kocumová, Radka Loučková Kotasová, ANO 2011, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po týdenní odstávce se v sobotu znovu otevřel bazén. Nově provozovaný městem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.