Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Zkouška nebo poplach? Hasiči radí, jak reagovat na varovné signály

Každou první středu v měsíci se rozezní sirény varovného a informačního systému při pravidelné zkoušce. V mimořádných případech ale mohou lidé slyšet také varovné signály, které upozorňují na hrozbu nebezpečí. Jak se v těchto situacích zachovat informuje také hasičský záchranný sbor.

Zatímco při zkoušce sirén zní po dobu 140 sekund stabilní tón, signál všeobecná výstraha má kolísavý charakter. Toto varování se vyhlašuje při hrozbě nebo vzniku mimořádné události, kdy může dojít k ohrožení života, zdraví, majetku nebo životního prostředí. Všeobecná výstraha může zaznít třikrát za sebou, zvuk vydávají rotační nebo elektronické sirény. Informační část systému pak může hlášením doplnit podrobnosti o krizové události.

Dalším typem varovného signálu je požární poplach, který slouží ke svolávání jednotek požární ochrany. Zní jednu minutu a je přerušovaný.

Nejčastěji znějícím zvukem z varovných systémů je pak tón zkoušky sirén, který slouží k prověření funkčnosti soustavy komunikačních a akustických jednotek. „V našem kraji je zajímavostí, že zkouška sirén, která se v České republice koná zpravidla každou první středu v měsíci ve 12 hodin, je později. Signál můžete slyšet přesně ve 12 hodin a 10 minut, aby zvuk sirén nerušil odbíjení poledne na olomouckém historickém orloji,“ zmiňuje mluvčí Hasičského záchranného sboru Lucie Balážová.

Všeobecná výstraha - co dělat?
1. Okamžitě se ukryjte
Vyhledejte ukrytí v nejbližší budově. Možnost využití veřejných budov, obchodů, kanceláří i soukromých domů. Jestliže cestujete automobilem a uslyšíte varovný signál, zaparkujte automobil a vyhledejte úkryt v nejbližší budově. Děti by neměly opouštět školu, ani rodiče by je neměli narychlo odvádět domů. Učitelé se o ně postarají. Siréna totiž může s velkou pravděpodobností signalizovat i únik nebezpečných látek.
2. Zavřete dveře a okna
V budově zavřete dveře, okna a vypněte klimatizaci. Varovný signál může s velkou pravděpodobností signalizovat únik toxických látek, plynů, jedů a  vniku radiačního zamoření. Uzavřením prostoru snížíte pravděpodobnost vlastního zamoření.
3. Zapněte rádio nebo televizi
Informace o tom, co se stalo, proč bylo obyvatelstvo varováno a co dělat dále, uslyšíte v mimořádných zpravodajských relacích hromadných informačních prostředků. V případě výpadku elektrického proudu využijte přenosný rozhlasový přijímač na baterie (nebo mobilní telefony vybavené příjmem rozhlasových stanic). Informace jsou rovněž sdělovány i obecním rozhlasem, popřípadě elektronickými sirénami.
Zdroj: Hasičský záchranný sbor České republiky

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Hasiči, varovný signál, zkouška sirén, všeobecná výstraha, varovný a informační systém, ochrana obyvatelstva, Hasičský záchranný sbor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zkouška nebo poplach? Hasiči radí, jak reagovat na varovné signály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.