Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Neúnosný stav a frustrace. Ředitelé městských policií zaslali výzvu premiérovi Fialovi

Služba ano, platové ohodnocení ne. Na rozhodnutí vlády o formálním vyřazení strážníků městských policií z řad složek, které bojují v první linii s epidemií nemoci covid-19, reagoval ředitel Městské policie Přerov Omar Teriaki coby předseda Kolegia ředitelů městských policií statutárních měst a hlavního města Prahy. Zástupci profesní organizace strážníků zaslali dopis předsedovi vlády Petru Fialovi s výzvou ke komunikaci a řešení stavu, který je pro strážníky frustrující.

Se zněním dopisu souhlasí i ředitel libereckých strážníků Ladislav Krajčík. „Není to úplně šťastná situace, k dopisu jsme se připojili a souhlasíme s ním," řekl Drbně. A co považují strážníci za problém? Zástupci městských policií upozorňují na rozhodnutí vlády z 29. prosince 2021, podle kterého strážníci nepatří mezi složky integrovaného záchranného systému, které řeší problematiku covidu-19 v první linii.

„Tímto rozhodnutím jsme byli mírně řečeno zaskočeni. Ještě více zaskočeni jsme byli skutečností, že toto rozhodnutí bylo promítnuto pouze do nařízení vlády upravujícího platové poměry zaměstnanců, ale další legislativní změny odrážející toto rozhodnutí provedeny nebyly. Současný stav je tedy takový, že strážníci mají i nadále plnit povinnosti v první linii, nebudou za to však finančně ohodnoceni,“ uvádí v dopise ředitel přerovské městské policie Omar Teriaki.

Strážníci přitom plnili od začátku epidemie na požadavek ministerstva vnitra ve spolupráci s Policií České republiky řadu úkolů podle zákona o ochraně veřejného zdraví, často jsou také v kontaktu s osobami bez domova, které řadí mezi jednu z epidemiologicky nejrizikovějších skupin obyvatel. Frustraci zaměstnanců obecních policií prohloubily i změny za předchozí vlády. I kvůli zařazení pod města a obce strážníci nedostávali tak kvalitní ochranné pomůcky, obdrželi výrazně nižší odměny a byli také vyřazeni z výčtu povolání, které mohou odejít do předčasného důchodu bez krácení jeho výše.

„Ačkoliv by se zdálo, že kroky směřující k rozkladu obecních policií jsou tímto završeny, není tomu tak. V listopadu 2021 bylo rozhodnuto o zařazení pracovníků obecních policií mezi osoby, které mají být povinně očkované proti onemocnění covid-19. Bez jakékoliv předchozí diskuse bylo rozhodnuto ‚o nás bez nás‘ ,obecní policie v této věci vůbec osloveny pro analýzu možných dopadů,“ konstatoval předseda organizace, která zastupuje v tuzemsku více než 65 % strážníků, Omar Teriaki.

Kolegium uvádí, že podle jejich informací nebylo v tomto případě prvotním zájmem státu blaho a zdravotní stav strážníků, ale pouze zajištění toho, aby strážníci i nadále prováděli výkon státní správy v první linii boje proti epidemii covid-19 a aby bylo zabráněno odchodu pracovníků jiných složek IZS k obecním a městským policiím.

Pokud by nedošlo k navrácení strážníků zpět mezi složky, které se v první linii zabývají koronavirovou situací, mělo by podle Kolegia ředitelů městských policií dojít také k úpravě předpisů, které strážníkům nařizují tyto úkoly plnit či se povinně očkovat. Vše by měla v této situaci plnit státní policie.

„Vážený pane premiére, jsme profesním sdružením, které se vždy snažilo o věcnou komunikaci a hledání efektivního řešení. Bohužel dlouhodobé a stále se zvyšující využívání obecních a městských policií při plnění úkolů stanovených státem za příslušné státní orgány či spolu s nimi nás nutí k ostřejší formě v podobě této výzvy. Vysoká míra frustrace strážníků začíná narušovat jak jejich profesní, tak i osobní život a není kam ustupovat. Pevně věřím, že společně tento problém napravíme,“ napsal 10. ledna závěrem Teriaki.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Městská policie, vláda, výzva, premiér, Petr Fiala, strážník, práce, obecní policie, COVID-19, epidemie, Praha, Přerov, Policie České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neúnosný stav a frustrace. Ředitelé městských policií zaslali výzvu premiérovi Fialovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.