Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nový sníh a mráz pomohl rozšířit nabídku pro lyžaře v Libereckém kraji, v provozu jsou další skiareály

Nový sníh a mráz z předchozích dnů pomohl rozšířit nabídku pro lyžaře v Libereckém kraji. V provozu je ode dneška opět i nejdelší sjezdovka v kraji, modrá tříkilometrová v krkonošské Rokytnici nad Jizerou. Sezonu zahájil i Bedřichov a od víkendu budou otevřené další sjezdovky na Ještědu v Liberci či Severáku v Jizerských horách.

Modrou sjezdovku na Lysé hoře musel provozovatel areálu v Rokytnici uzavřít po oblevě na přelomu roku, která zasáhla i další tratě. „Museli jsme technicky zasněžit všechny sjezdové tratě, kde máme prostředky pro výrobu sněhu. Bohužel i tam, kde jsme již měli sněhu dostatek, který nám ale díky dešti a teplému větru roztál," uvedl ředitel skiareálu Vít Pražák. V Rokytnici se dá aktuálně lyžovat na bezmála deseti kilometrech sjezdovek, což je nejvíce v kraji. Je to ale stále jen polovina toho, co může Rokytnice nabídnout za plného provozu.

V částečném provozu jsou i další krkonošské areály, Harrachov, Paseky nad Jizerou, Vítkovice, Benecko, Jablonec nad Jizerou i Vysoké nad Jizerou. V nevětším areálu Jizerských horách, který je na Tanvaldském Špičáku, lze lyžovat na bezmála osmi kilometrech tratí. „Podmínky jsou ideální," uvedl za areál Pavel Bažant. V Jizerských horách jsou kromě Tanvaldského Špičáku v plném provozu i Černá Říčka v Desné s 2,5 kilometru tratí a Rejdice s více než dvěma kilometry. V částečném provozu jsou Severák, který ale na víkend chystá otevření další sjezdovky, i areály v Příchovicích a Josefově Dole. V Bedřichově se zatím lyžuje na zhruba 700 metrech, v provozu je Poma, dětský vlek a pojezdový pás na Malinovce.

Na Ještědu byla dosud v provozu jen páteřní sjezdovka Nová Skalka dlouhá 1,5 kilometru. „Na víkend budeme otevírat sjezdovku Liberecká a společně s ní dáme do provozu lanovku na Černý vrch. Kromě toho pustíme dětský areál na Bucharce, který je převážně na přírodním sněhu," řekl ředitel skiareálu Jakub Hanuš. Podmínky na Ještědu jsou podle něj nyní asi nejlepší v sezoně i díky tomu, že bylo možné v předchozích mrazivých dnech vyrábět technický sníh. „Vypadá to ale, že teď na pár dnů si budeme muset dát přestávku. Podle aktuální předpovědi to vypadá, že se k zasněžování vrátíme ve čtvrtek příštího týdne," uvedl Hanuš. Žádná větší obleva ale podle něj zatím meteorology předpovídaná není.

Pro běžkaře je v Jizerských horách upraveno zhruba 150 kilometrů tratí. Ze strany od Bedřichova jsou stopy na lyžařské magistrále od Šámalovy chaty na Nové Louce. „I z Bedřichova se tam dá ale dojet na běžkách," uvedl Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s., která se o úpravu magistrály stará. V Bedřichově je podle něj do 20 centimetrů sněhu, ve vyšších partiích Jizerských hor kolem 30 centimetrů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Rokytnice

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký, FOTO, sjezdovka, Liberecký kraj, Jizerské hory, Bedřichov, Rokytnice nad Jizerou, Ještěd, Severák, Liberec, Lysá hora, Tanvaldský Špičák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový sníh a mráz pomohl rozšířit nabídku pro lyžaře v Libereckém kraji, v provozu jsou další skiareály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.