Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kraj dá do silnic a dalších investic přes půl miliardy. Peníze půjdou třeba na revitalizaci dolního centra Liberce

Liberecký kraj má pro letošek na investice a opravy majetku 540 milionů korun. Peníze půjdou do všech krajských resortů kromě hospodářského, opraví se z nich silnice, ale vznikne za ně třeba studie rozšíření liberecké zoo.

„Jako každý rok jsou peníze z hospodářského výsledku minulého roku určeny především na opravy a investice do majetku kraje, krajských silnic a institucí. Podpoříme také obce a příspěvkové organizace, a to zejména v oblasti kultury a školství,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Jednotlivé resorty vždy na konci předešlého roku dávají požadavky na rok následující. Letos to bylo skoro 864 milionů. „S ohledem na priority kraje a v souladu se zásadou vyrovnanosti rozpočtu jsme museli některé požadavky přehodnotit a snížit je, a to celkem o 323,8 milionu korun na odpovídající disponibilní zdroje ve výši 540 milionů,“ vysvětlil Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Nejvíc peněz získá resort dopravy, celkem téměř 280 milionů. Za ně bude opravovat silnice druhých a třetích tříd, část peněz ale půjde i na chystanou výstavbu silnice do průmyslové zóny Jih v Liberci nebo na obnovu alejí.

Resort zabývající se investicemi a veřejnými zakázkami bude mít k dispozici 112 milionů korun. Ty využije například při revitalizaci dolního centra Liberce v okolí budovy krajského úřadu.

Desítky milionů korun půjdou na opravy škol, celkem to je přes 47 milionů korun. Podobnou částku, přes 42 milionů, pak získá kultura. Část těchto peněz půjde na architektonickou studii rozšíření liberecké zoologické zahrady.

Celkem 23 milionů korun pak půjde do zdravotnictví, a to na likvidaci staré výjezdové základny v České Lípě nebo na provoz krajské záchranné služby. Necelých dvacet milionů korun pak využije resort životního prostředí třeba na dostavbu vodovodu v Levínské Olešnici nebo podpořit protipovodňovou ochranu na Lužické Nise.

Zbývajících zhruba 16 milionů pro další resorty půjde na přípravu vybudování azylového domu Speramus nebo na technické vybavení složek záchranného systému.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberecký kraj, opravy, silnice, investice, peníze, Liberec, Martin Půta, Zbyněk Miklík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj dá do silnic a dalších investic přes půl miliardy. Peníze půjdou třeba na revitalizaci dolního centra Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.