Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Horská služba v Krkonoších vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí

Horská služba Krkonoše vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebeny hor v posledních dnech napadlo až 90 centimetrů nového sněhu. Při pohybu v národním parku a vyšších polohách musí turisté dávat pozor a dodržovat konkrétní pravidla.

„Na závětrných svazích se vytvořily desky z navátého sněhu. Více sněhu je uloženo na závětrných svazích, žlebech a odtrhových zónách. Sněhové profily vykazují střední až nízkou stabilitu,“ řekl za Horskou službu Krkonoše Robert Dlouhý.  

Největší riziko lavin hrozí při zatížení v prudkých svazích. Možnost samovolného uvolnění velkých lavin se nepředpokládá. I přesto si musí turisté v Krkonoších počínat velice opatrně.  

Před výšlapem do hor by si měli lidé zjistit podrobné a aktuální informace o počasí. Zároveň je třeba sledovat i předpověď. Komplikacím mohou turisté předejít i tím, že si pevně vytyčí svoji trasu, které se budou držet. Samozřejmostí je dobré oblečení, dostatek jídla a pití. Hodit se může i dostatečně nabitý mobilní telefon s telefonním číslem na horskou službu.  

Ještě dnes bude v Krkonoších převážně zataženo. Sněžení se přidá jen ojediněle. „Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od míst jednoho k plus dvěma stupňům. Vítr mírný západní od dvou do pěti metrů za sekundu,“ řekl meteorolog Jaroslav Tuček.  

Podobné počasí bude na horách i zítra. Obloha bude opět oblačná až zatažená. Přidá se slabé sněžení. Naměříme od mínus tří do plus jednoho stupně.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lavina, nebezpečí, Krkonoše, KRNAP, druhý, stupeň, horská, služba, počasí, horská služba, svah, Jaroslav Tuček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba v Krkonoších vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.