Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z vesnické školy domov pro lidi s autismem. V Lomnici skončila náročná přestavba

V Lomnici nad Popelkou po roce skončila přestavba bývalé vesnické školy na Rváčově na domov pro mladé lidi ve věku od 15 do 30 let s poruchou autistického spektra.

Rekonstrukce stála 25,2 milionu korun, budovu bude nutné ještě vybavit nábytkem. Novému účelu by měla začít sloužit od léta. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. Podle něj jde o společný projekt tři subjektů, kraje, města a Charity Jičín.

Budovu nikdo nevyužíval

Přes deset let nevyužívaná budova patří městu, které zajistilo její rekonstrukci. Na přestavbu získala radnice evropskou dotaci, která by měla pokrýt 85 procent nákladů. Liberecký kraj zajištění péče pro budoucí obyvatele domova zařadí do základní sítě sociálních služeb a bude platit provozní náklady. O klienty se budou starat pracovníci charity.

Domov ve Rváčově bude sociální službou komunitního typu se čtyřmi domácnostmi ve dvou podlažích. Bydlet tam bude maximálně osm klientů. „Již v tuto chvíli počítáme s tím, že klienti ve Rváčově budou žít dlouhodobě. Z velké míry půjde o mladé lidi s poruchou autistického spektra, kteří z důvodu svého zdravotního stavu nemohou bydlet doma. Péče o ně je natolik náročná, že ji dosavadní pečující již nezvládají, a to například z důvodu věku či dlouhodobého psychického a fyzického vyčerpaní," uvedl náměstek hejtmana pro sociální věci Petr Tulpa.

Autismus patří k nejzávažnějším poruchám mentálního vývoje, jde o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. To je důvod, proč autista dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Různou formou autismu je postižený každý pětistý Čech. V minulosti už obdobné využití bývalá škola na Rváčově měla, byl tam stacionář pro postižené děti a mládež. Jeho provoz ale skončil před více než deseti lety po změně financování v sociálních službách. Od té doby je budova prázdná.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky sociální, stavby, správa, Lomnice nad Popelkou, Liberecký, domov, rekonstrukce, sociální služby, Liberecký kraj, Jičín, Petr Tulpa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z vesnické školy domov pro lidi s autismem. V Lomnici skončila náročná přestavba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.