Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Popadané stromy, domácnosti bez elektřiny, zastavená doprava. Hasiči zasahovali po celý den

, aktualizováno 31. ledna 2022, 8:45

Po celý dnešní den platí na většině území České republiky výstraha proti silnému větru. Na horách mohou nárazy dosahovat až 130 km/h. Hasiči od nočních hodin zasahovali u více než 250 událostí. Nejvíce jednotek vyjíždělo v průběhu dne na Českolipsko, kde popadané stromy zastavily provoz na železnici.

„Čekáme opětovní zesilování západního až severozápadního větru. Nejdřív zesílí na západě Čech a postupně i na ostatním území,“ varovali již včera meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Místy dnes mohly nárazy větru dosahovat rychlosti 70 až 110 km/h. „Na horách naměříme kolem 120 km/h,“ informovali meteorologové.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí až do dnešní půlnoci. „Očekávat lze komplikace v dopravě z důvodu popadaných stromů - neprůjezdnosti komunikací. Vznikat mohou i škody na majetku a některých budovách,“ upozornili hasiči Libereckého kraje na Twitteru.

ČHMÚ doporučuje sledovat v průběhu dne aktuální vývoj situace, dále zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. „K večeru bude vítr zvolna slábnout,“ dodávají meteorologové.

Silný vítr zasáhl téměř celou Českou republiku. V noci  zaznamenali meteorologové na Sněžce náraz větru o rychlosti 185 kilometrů v hodině. Na Milešovce a na krkonošské Luční boudě naměřili poryvy o rychlosti kolem 145 kilometrů v hodině. Navíc se kvůli větru ocitlo přes 30 tisíc domácností bez dodávky elektřiny.

Hasiči zasahují u desítek událostí

V souvislosti s výskytem silného větru zasahovaly hasičské jednotky během noci a rána u více než šedesáti událostí. „Prozatím se jedná o popadané větvě a stromy přes komunikace bránící v silničním provozu. V některých případech s sebou padající stromy strhnou i dráty elektrického vedení,“ sdělili hasiči. Vzrostlý smrk spadl také na hlavní tah I/35 ve směru z Turnova na Liberec nedaleko Dlouhého Mostu. Doprava byla dočasně svedena do jednoho pruhu. „Během 50 minut přibylo v Libereckém kraji dalších 12 událostí, kdy hasiči vyjížděli k popadaným stromům,“ uvedli hasiči k deváté hodině ranní. Nejvíce zpočátku zasahovali na Liberecku, nejméně na Jablonecku.

Ve Zlaté Olešnici na Jablonecku ohrozil spadlý strom provoz místního vleku. „Strom se zachytil o vodící lana vleku. Hasiči provedli jeho rozřezání a odklizení dřevní hmoty z prostoru sjezdovky,“ psali hasiči na Twitteru. Mimo této události měli během dopoledních hodin hasiči nejvíce práce na Českolipsku. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy, některé zasáhly i elektrické vedení. Kromě stromů museli hasiči také na několika místech v kraji zabezpečit části utržených střešních krytin, aby neohrozily lidi dalším pohybem nebo pádem. Konkrétně šlo o průmyslové haly nebo bytové domy ve Frýdlantu, Zákupech a České Lípě. 

Hasiči zasahovali například v ulici Průmyslová v Liberci, kde spadl vzrostlý smrk na rodinný dům. Naštěstí se celá událost obešla bez zranění. Hasiči museli postupně odřezávat větve, aby bylo následně možné kmen stromu odstranit bez dalšího poškození střechy.

I během odpoledne měli hasiči nejvíce práce na Českolipsku. K šesté hodině odpolední evidují hasiči celkem 256 případů, které mají spojitost se silným větrem. Z nich ke 102 událostem došlo na Českolipsku, 85 na Liberecku, 40 na Semilsku a 29 na Jablonecku. Právě na Českolipsku se kvůli popadaným stromům zastavil žeelzniční provoz. Z preventivních důvodů Správa železnic zastavila provoz na pěti tratích. „Několik osobních vlaků zastavilo před spadlými stromy, proto jsme provoz preventivně zastavili," doplnila mluvčí SŽ Radka Pistoriusová. Vlaky neprojedou v úsecích Česká Lípa - Bakov nad Jizerou, Česká Lípa - Mimoň, Česká Lípa - Nový Bor, Česká Lípa - Horní Police a Česká Lípa - Blíževedly.

Vítr ovlivnil dopravu také na Semilsku, kde musela být uzavřena silnice v Podbozkově kvůli spadlým drátům vysokého napětí přes komunikaci vedoucí od Semil ke křižovatce na Železný Brod. „Místo je z důvodu zákazu vstupu v tuto chvíli vyznačeno páskou,“ doplnili hasiči.

Poslední výjezd v souvislosti s větrem evidovali hasiči po desáté hodině večerní. „Celkem bylo za neděli evidováno 265 událostí spojených s působením silného větru, z toho 106 na Českolipsku, 86 na Liberecku, 42 na Semilsku a 31 na Jablonecku,“ shrnula Eva Klímová, zástupce tiskového mluvčího. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK, Hasiči Mimoň

Štítky počasí, ČHMÚ, meteorologové, silný vítr, strom, vichřice, doprava, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Česká Lípa, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou

Popadané stromy, domácnosti bez elektřiny, zastavená doprava. Hasiči zasahovali po celý den  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.