Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Letos začne revitalizace Tajchu. Do začátku letní sezony přibude mobiliář

Do začátku koupací sezony má na rybníku Tajch ve Vesci dojít k prvním tolik očekávaným změnám. Město nechá areál vybavit dřevěným mobiliářem, vzniknou zde i toalety. Další etapa úprav pak má proběhnout v dalších letech, kdy chce město využít vypuštění rybníka.

Dřevěný mobiliář bude podobný, jaký se v Liberci na několika místech už objevil, lidé ho najdou například v Jánské a Maršíkově ulici a v prostoru u kostela Sv. Kříže a jeho autorem je architekt Jakub Chuchlík.

Město nyní připravuje zakázku. „Oslovíme šest zhotovitelů. Vybraný dodavatel pak dřevěný mobiliář podle návrhové dokumentace architekta Jakuba Chuchlíka zhotoví,“ uvedl primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). Celkem by pak radnice měla za mobiliář zaplatit necelého 1,5 milionu korun.

V první etapě tak kolem Veseckého rybníka přibudou lavičky, koše, stojany na kola, a pobytová mola. Novinkou podle primátora budou i převlékárna a toaleta. „Rekreanti nebudou muset odskakovat na toaletu někam do ústraní nebo do vody, takže i voda bude čistější," dodal.

Další etapa revitalizace má následovat v příštích letech. Město totiž čeká na Povodí Labe, které připravuje opravu hráze za asi padesát milionů korun. Rybník by měl být v té době vypuštěn a radnice ho tak chce odbahnit. „Bude se to dělat asi po sto letech. Dnes tam je jedenáct tisíc metrů krychlových bahna,“ uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro LK).

Podle něj rozbory ukázaly, že bahno není ničím kontaminované a dá se využít třeba jako substrát pro zahrádky. „My chceme vytěžené bahno uskladnit na městských pozemcích a opětovně využít," dodal Šolc.

Celková cena revitalizace Tajchu radnice odhaduje na zhruba sedm až deset milionů korun.

Ohodnoť článek

Foto Město Liberec

Štítky vesec, tajch, Liberec, revitalizace, nábytek, rybník, Starostové a nezávislí, Jiří Šolc, Jaroslav Zámečník, Maršíkov, Jánská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos začne revitalizace Tajchu. Do začátku letní sezony přibude mobiliář  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.